Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanlar Kurulu tarafından hazırlanan, işçilerin çalışma/yaşam koşullarındaki son 16 yılı değerlendiren ve DİSK’in 24 Haziran genel seçimlerine ilişkin tutumunun yer aldığı bildiri Genel-İş Mersin Şubesi tarafından dağıtılmaya başlandı.
‘‘ Ülkemiz, emeğimiz, geleceğimiz için TAMAM’’ başlıklı bildiriyi Genel-İş üyeleri Özgür Çocuk Parkı civarında kamuoyuna dağıttı. Dağıtılan bildiride, “Ülkemizde kurulmak istenen yeni rejim, Türkiye nüfusunun dörtte üçüne ulaşan ve ücretiyle yaşamaya çalışan büyük bir kesim için, yani ‘Cumhur’un çok büyük bir çoğunluğu ve Cumhuriyetin geleceği için tehdittir. Kalıcılaştırılmak istenen yeni rejimin nasıl bir rejim olduğuna, bu rejimin hangi sınıfların çıkarına, hangi sınıfların zararına olduğuna, 20 Temmuz 2016’dan beri tanığız’’ ifadelerine yer verildi.
“OHAL’den istifade” grevlerin yasaklandığı, sendikal hak ve özgürlüklerin gasp edildiği, imza toplamaktan meydanlara çıkmaya kadar her türden hak arama yönteminin baskı altında alındığı, mahkemelere başvurma hakkının bile kısıtlandığı bir ortamda işçi sınıfının çalışma ve yaşam koşullarını korumak ve geliştirmek oldukça zorlaştırılmıştır’’ denilen bildiride 16 yılda işçilerin neler kaybettiği yer aldı.
Kayıplar arasında, sendikal hakların sistematik olarak ihlal edildiği, 16 yılda 15 grevin ertelenmesiyle birlikte, 200 bine yakın işçinin grevinin fiilen yasaklandığı, asgari ücretin ekonomik büyümeden payını alamadığı, işsizlik sorununun çözülemediği, daha da derinleştiği yer aldı. Devamında ise, güvencesiz çalışmanın yaygınlaştırıldığı, çalışanların borçlanarak yaşamaya mahkum edildiği, 16 yılda 21 binden fazla işçinin hayatını kaybettiği vurgulandı.
İşçilerin taleplerinin de yer aldığı bildiride, demokratik, çoğulcu parlamenter rejime geçilmelidir ifadeleri yer alırken, ‘‘ OHAL sonlandırılmalı, ifade, toplanma, ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalıdır’’ denildi. Sosyal güvenlik bütün yurttaşları kapsamalıdır denilen bildiride, zorunlu bireysel emeklilik uygulamasına son verilmesi gerektiği vurgulandı.
Bildirinin devamında yer alan taleplerin bir kısmı şöyle:
Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller ve barajlar kaldırılmalı, grev hakkı önündeki sınırlandırmalar ve yasaklar kaldırılmalıdır.
İşsizlik Sigortası Fonunun amaç dışı kullanımına son verilmeli, çırak, stajyer, kursiyer ve bursiyerlerin ucuz iş gücü olarak kullanılmasına son verilmelidir.
Özelleştirmeler durdurulmalıdır.
Herkese güvenceli ve nitelikli iş sağlanmalı, taşeron işçilere ayrımsız kadro verilmeli, kiralık işçilik kaldırılmalıdır.
Yaşamın her alanında toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmalı, eşit işe eşit ücret uygulanmalıdır
Asgari ücret işçinin kendisinin ve ailesinin insanca yaşayacağı düzeyde yükseltilmeli, vergiden muaf tutulmalıdır.
Bildiri dağıtımı sırasında ‘yeter artık tamam’ diyen bir kadın gazetemize konuşarak, ”Oy zamanı geldiği zaman koşarak kapı kapı geziyorlar ama engellilere geldiği zaman hiçbir şey yaptıkları yok. Eşinin engelli olduğunu söyleyen vatandaş, yıllarca devletin kapısına gidip iş istiyor. Alacağız bekleyin diyorlar ama işe almıyorlar. Oy için kapı kapı gezip geliyorlar ama. Ben haksız yere konuşmuyorum. Elektriğim ödenmemiş, 50 TL’ye yevmiyeye gidip çalıştım geldim”