Oldum olası aforizma sözlere bayılırım.
Çok çarpıcıdırlar; laf kalabalığı yapmadan, söyleyeceğini bir seferde söylersin. Bu nedenle; düşünceleri kısa ve öz bir biçimde anlatma şansına nail olur insan. Ben de söyleyeceğimi bir seferde söyleyeyim; siz de rahatlayın, ben de…
Yıllarca, dünyayı değiştirme hayaliyle zaman zaman mücadele sahasında yan yana geldiğiniz bir takım arkadaşların, tanıdıkların sosyal medyadaki paylaşımlarına ya da yorumlarına baktığımda; beyinleri ile yürekleri arasına gizledikleri zehri, yeri geldiğinde konjonktürel şartlara bağlı nasıl da dışarıya akıttıklarına şahit oluyoruz.
Halen savunduğumuz değerler silsilesini gözden geçirme gereği hissettim, acaba revize mi edildiler diye. Siyasal geçmişin ve hayatın bize öğrettikleri ile tutarlı mı diye kitapları tekrar karıştırmaya başladım. Ben mi yanılıyorum, onlar mı? Sözlükler aynen şöyle diyor:
Kapitalizm: Her şeyin değerinin para ile ölçüldüğü, hayal ettiğiniz hemen hemen her şeyi satın alabileceğiniz, hayatınızı devam ettirebilmek için gerekli her şeyin sadece para ile alınabildiği sisteme kapitalizm denir.
Faşizm: İktidarda bulunan partiden alan, sendikalara, meslek kuruluşlarına dayanan, devlet sınırlarını genişletmek gereğini güden, tüm yetkilerin tek partinin ve tek kişinin elinde toplandığı düzen. Yani kısaca; demokratik düzen yerine aşırı, çarpıtılmış bir ulusçuluğa dayanan bir baskı düzeni kurmayı amaçlayan öğretidir.
Sosyalizm: Üretim araçlarının kamunun, devletin elinde olması, ekonomik etkinliklerin kâr yerine insanların gereksinimlerini karşılaması gerektiğini öne süren, değer olarak emeğe önem veren, toplumun örgütlenmesinde köklü değişiklikler amaçlayan siyasal öğreti, bu öğretiye uygun toplumsal düzendir.
Sosyal Demokrasi: Reformist ve tedrici metotlarıyla birlikte demokratik toplumculuğu kurmayı hedefleyen politik bir ideolojidir. Bir diğer tanım olarak sosyal demokrasi, evrensel değerlerle uyumlu olarak yurttaşların bireysel ve toplumsal gereksinimlerini sağlamayı hedefleyen devlet veya bu yöndeki politika ve kapitalist ekonomi içinde ortaklaşa uyum düzeni olarak da tanımlanmaktadır. (Geçmişte, o dönem için söylenen “ Sosyalizmin Önünde En Büyük Engel Sosyal Demokrasi Hareketleridir” sözünü ben bugüne uyarlamak istemem, bazı dostlarım alınmasın diye.)
Sosyalist veya sosyal demokrat olmanın temel kriterleri evrensel ve enternasyonal kurallara bağlılıktır. Sizi gerçek sosyalist ve sosyal demokrat yapmanın temel kurallarıdır. İster sosyal demokrat olarak kalır, kapitalist sistem içerisinde sosyalist öğretiler ve değerler üzerinden ütopyanızın yolunda gider, ister sosyalist olur, sosyalizm mücadelesi verirsiniz. Bu değerleri savunurken;
Evrensel değerlere önem verirsiniz…
2- Farklı inançları, farklı kimlikleri, farklı kültürleri ve farklı düşünceleri kucaklamayı öğrenir, bunlara karşı geliştirilen her türlü düşmanca ayrıştırıcı saldırılara siper olursunuz.
3- Dışarıda ulusal ve sınıfsal talepleri sosyalist/sosyal demokrat kimlikle sahiplenip, kendi ülkenizdeki sınıfsal ve ulusal mücadelelere tepkisel faşizan ruhla tepki göstererek, diğer karşıtlarınızla aynı noktaya düşemezsiniz.
Siyasal mücadelenizde zaman zaman hafif zikzaklar yaparsınız, yeni dünya düzeninde fikirlerinizi tartışamaya açabilirsiniz… Burası anlaşılır bir durumdur. Ancak, estirilen faşizan rüzgârdan etkilenip, sizi arkasına takıp peşinden sürüklüyorsa, sizin ideolojik kimliğinizde bir şeyler vardır. Evrensel sözcüklerinizin yerini faşizan söylemler alıyorsa, tekçi siyasetin içinde düşünüyorsanız, faşizan sözcüklerde ortaklaşıyorsanız; siyaseten inandırıcılığınız kalmaz.
Kısacası; farklı kültürlere, inançlara, düşüncelere, dillere, kimliklere ve onların partilerine, kurumlarına pervasızca saldıran, faşizan linç korusunun arasında yerinizi alırsanız, siyasal anlamda sizin de sesiniz detone çıkacak, siyaset tarihi sizleri dip not olarak kaydedecektir.
Aforizma sözlerle yazımı bitireyim.
Büyük düşünür Mevlana ne demiş: “Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol!”
Bu ulu söz, bugün yaşadığımız güncel siyasette halen geçerliliğini koruyor. Kendi değerlerine saldırı olunca, sol-sosyal demokrat ol, başkalarının değerlerine saldırı olunca, onlar gibi ol!
Son söz olarak: Ya da gerçek bir demokrat ol ya da gerçekteki safını belirle.
Biz de bilelim; kim kimdir? Kim soldur, kim sol değildir.