Eğitim Sen Mersin Şubesi’nde Dünya Anadil Günü dolayısıyla yapılan basın açıklamasında konuşan Şube Başkanı Sinan Muşlu, “İki temel unsurun unutulmaması gerekir. Birincisi, bireyin anadilinde eğitim alması en temel insan haklarından biridir. İkincisi, ‘anadilinde eğitim’ eğitim biliminin temel ilkelerindendir” dedi.
Eğitim Sen Mersin Şubesi, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla bir basın açıklaması düzenledi. Çok dilli eğitimin önemine değinilen açıklamayı, Şube Başkanı Sinan Muşlu yaptı.
Çocukların anadilinde eğitim görmeleri kültürel kimliğinin, kişiliğinin ve kendisine saygısının gelişmesi açısından önem arz ettiğini vurgulayan Muşlu, “Aynı zamanda eğitim hayatlarında bilişsel yönlerini güçlendirmesi, öğrenme ve öğretme ilişkisinin artması, öğretmen ve öğrenci arasındaki diyalogun gelişmesi için ‘çok dilli eğitim’ eşitliği teşvik etmektedir. Bu sayede eğitime erişim, toplumda yer alma, eylemde bulunma, yeni bilgiler edinme kolaylaşmaktadır. Bunun sebebi, ‘çok dilli eğitim’ eşitliğini teşvik etmek çocukların eğitim hayatlarında kognitif yönlerini güçlendirir, sadece okuldaki ilişkileri değil aynı zamanda toplum içerisinde yer alırken de kurduğu diyalogları gelişir” dedi.
Eğitim politikalarının bu topraklarda yaşayan farklı dilleri, lehçeleri reddeden, halkların anadillerini, tarihini, kültürünü, inancını yok sayan ve asimile eden sonuçlar ortaya çıkardığını belirten Muşlu, Oysaki dünya çapında kutlanan Dünya Anadili Günü’nü, ülkemizde anadili Türkçeden farklı (Kürtçe, “Arapça, Lazca, Hemşince, Çerkezce, Rumca, Gürcüce vb.) olan milyonlarca çocuğun kendi anadillerinden koparılmadığı bir ortamda eğitim görmeleri en temel haklarıdır. Bugün dünyanın birçok ülkesinde anadilinde eğitim ve öğretim hakkı anayasal güvence altındayken, Türkiye’de bu hakların güvence altında olmasından bahsetmek söz konusu değildir” diye kaydetti.
İki temel unsurun unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Muşlu, “Birincisi, bireyin anadilinde eğitim alması en temel insan haklarından biridir. İkincisi, ‘anadilinde eğitim’ eğitim biliminin temel ilkelerindendir. Bu iki unsura yasaklarla ve tepkilerle karşı çıkarak aslında bireylerin kendi anadillerinde eğitim almasını engelleyerek en büyük insan hakkı ihlallerinden biri gerçekleştirilmektedir. Eğitim Sen, bilimsel, laik, demokratik, cins eşitlikçi, kamusal, parasız eğitimin ayrılmaz bir parçası olan anadiller üzerindeki sınırlamalara da son verilmesi, her bireyin kendi anadilinde eğitim alması önündeki tüm engellerin kalkması için mücadelesini sürdürecektir. Eğitim Sen olarak, dillerin sınırlandırılmadığı, farklı dillerin ve kültürlerin özgürce, nesilden nesile aktarılarak yaşatılması, gelişmesi adına tüm dünya halklarının 21 Şubat Uluslararası Anadili Günü’nü kutluyoruz” ifadelerini kullandı.