CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Mersin Anamur İcra Dairesinde iş yapılmadığı ve idari amirlerin de bulunmadığına yönelik iddialar üzerinde Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.
HABER MERKEZİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Mersin Anamur İcra Dairesinde iş yapılmadığı ve idari amirlerin de bulunmadığına yönelik iddialar üzerinde Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi. Antmen, verdiği önergede, avukatlar ve hukuk büroları tarafından Mersin Anamur İcra Dairesi Müdürlüğünde bir süredir işlerin çok yavaş ilerlemekte ve binen iş yüküyle birlikte icra dairesinin neredeyse çalışamaz hale gelindiğinin iddia edildiğini belirterek “Bununla birlikte bahsi geçen Müdürlükte, Daire Müdürü’nün olmadığı, mevcut iki müdür yardımcısının da izne ayrıldığı ve yerlerine vekaleten bakması gereken memurların da her zaman Daire’de bulunmadığı ve işlerin yapılmadığı ifade edilmektedir. Adalet anlayışında; hukukun ve yasaların eksik işlememesi, zamanında karar alınması ve hızla uygulanması en önemli ve en dikkat edilmesi gereken husus olmalıdır” diye konuştu.
CHP’li vekilin önergesinde yer alan sorular şu şekilde;
– Mersin Anamur İcra Dairesi Müdürlüğü’nde işlerin çok yavaş ilerlemesinin, görev yerlerinde bulunması gereken idari amirlerin, görevlerini yerine getirmemelerinin gerekçesi nedir? Bununla ilgili olarak Bakanlığınıza yapılan şikayet sayısı kaçtır? Bu şikayetler kimler tarafından incelenmiştir? Herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?
– Mersin Anamur İcra Müdürlüğü ile ilgili olarak Bakanlığınıza son 5 yılda kaç şikayet ulaşmıştır?
– Mersin Anamur İcra Müdürlüğü’nün yıllardır kronik hale geldiği söylenen “işlerin hızlı yürümemesi” sorunu ile ilgili olarak ne yapmayı düşünmektesiniz?
–Bahsi geçen durumda; son dönemde hem Mersin hem de tüm ülkede yapılan adliye ve bağlı binaların görkemli açılışlarının, hukukun zamanında işlemesinde tek başına bir faydası olmadığı; hukukun işlemesi için adalet mekanizmasındaki gerçek aksaklıkların üzerinde durulmadığı ortaya çıkmış olmuyor mu?
–Mersin Merkez ve İlçelerinde Mahkemelerinin 16 yıldaki baktığı ve karara bağladığı icra dosyası, dava ve şikayet sayısı kaçtır? Karar bağlanmayan 2018 yılına devreden derdest dosya sayısı nedir? Bu dosyalar neden karara bağlanmamıştır?
– 2002 ila 2018 yılları arasında Mersin Merkez ve İlçelerinde bakılan icra dosyası sayısı kaçtır? Bu 2018 yılında Mersin Merkez ve İlçelerinde derdest dosya sayısı ne kadardır?
– Bu gün için Adli ve İdari ilk derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemeleri ve Adalet Bakanlığına bağlı birimlerde çalışan kişi sayısı kaçtır? Bunların meslek dağılımı nedir? Bu kişiler hangi yöntemle, hangi tarihlerde işe başlamıştır? Çalışanların oryantasyonu ne şekillerde kimler tarafından yapılmaktadır?