Mersin’de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlardan dolayı yargılanan avukat Rıza Oğuz’a “örgüt propagandası yapmak”tan ceza istendi. Avukatlar savunma için süre talep etti mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.
Mersin’de 3 Ekim’de hem evine hem de bürosuna yönelik yapılan baskının ardından emniyete ifade vermek için giden ve gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Mersin Barosu’na kayıtlı avukat Rıza Oğuz hakkında “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Mersin 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma öncesi Oğuz’a çok sayıda meslektaşı destek verirken, Oğuz ve avukatları duruşmada hazır bulundu. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada Oğuz ifade verdi.
“kesinlikle halkı kin ve nefrete teşvik etmedim”
Oğuz, sosyal medya üzerinde yaptığı paylaşımlar gerekçesiyle hakkında soruşturma açıldığını ve gözaltının ardından Cumhuriyet Savcılığı’nda verdiği ifadeyi tekrar ettiğini belirtti. 2014 yılında DAİŞ’in Suriye’nin kuzeyinde bulunan Rojava kentinde Kürt, Türk ve Arap yurttaşlara yönelik yaptığı katliamlara dikkat çekmek için paylaşımda bulunduğunu söyleyen Oğuz, yaptığı paylaşımlarda kesinlikle halkı kin ve nefrete teşvik etmediğini söyledi.
Ardından söz alan Oğuz’un avukatları da müvekkillerinin savunmasına katıldıklarını, meslektaşlarına atılan suçlamaların maddi unsurlarının oluşmadığını ve meslektaşlarının şiddeti maruz gören paylaşımları olmadığını söyledi.
Ardından eldeki belge ve sosyal paylaşım sitesi Twitter’ten yapılan paylaşımlar gerekçesiyle iddia makamı, Oğuz’un “Örgüt propagandası yapmak” gerekçesiyle cezalandırılmasını istedi.
Oğuz’un avukatları mütalaaya karşı yazılı savunma yapmak için mahkeme heyetinden süre talep etti.
Karar veren mahkeme heyeti, avukatların talebini kabul ederek, duruşmayı 28 Aralık 2017 tarihine erteledi. (Mezopotamya Ajansı)