15 Nisan’da 5 aylık balık avı yasağı başlıyor. Balıkçılar yasağın tam yıl sürmesini istiyor. Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat, av yasağı ile ilgili yaptığı konuşmasında, yasağın 5 ayla sınırlı kalmayıp 1 yıla kadar uzatılması gerektiği talebinde bulundu. Bu talep sonucunda denizden daha iyi verim alınacağını kaydetti.
Balık avı yasağı 15 Nisan’da başlıyor. 5 ay sürecek olan av yasağı 15 Eylül’de son bulacak. Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat, av yasağı ile ilgili bizlere bilgiler sunarken, Mersinli balıkçılar olarak yaşadıkları sıkıntıları da aktardı.
‘’MEVİSMSEL OLARAK BALIK AVLAMA FARKLARI OLUŞUYOR’’
15 Nisan tarihi itibari ile av yasağının başladığını belirten Polat, ‘’Yalnız, 15 Nisan itibari ile bütünüyle bir yasak söz konusu değil. 12 mil dediğimiz uluslararası avlama sahası var. Teknelerimiz yine o sahalara çıkıp balık avlamaya devam ediyor. Bu avlama yasağı sadece sahil için geçerli. Balıkların yumurtlama dönemi olduğundan kaynaklı bu tarihlerde böyle bir balık avlama prosedürü geliştirilmiş. Tabi biz yine avlama sahasında teknelerimizle işimizi yürütüyoruz. Mevsimsel olarak daha az çeşit balık avlama farkları oluşuyor. 15 Eylül’e dek bu süreç devam eder’’ diye konuştu.
‘’HER GEÇEN YIL BİR ÖNCEKİ YILI ARATIYOR’’
‘’Denizden elde ettiğimiz ürün her geçen yıl, bir önceki yılı aratıyor’’ vurgunda bulunan Polat, ‘’Bu yıl balıkçılar olarak oldukça şikayetçiyiz. Çünkü her kaybolan yılın verimini bir daha elde edemiyoruz. Oysaki bizler daha umutlu bakıyoruz yeni sezona ama tabi yanıldığımızla kalıyoruz. Az balık elde ediyoruz. Bu da maliyete etki ediyor. Tabi teknenin mazotu, işçisi derken 5 liralık balık bir anda 10 liraya çıkıyor. Halkın alım gücünü de hesaba katarsak. Tamamen hüsranla sonuçlandığını söyleyebiliriz’’ ifadelerini kullandı.
‘’YAVRULARI TOPLARSANIZ BALIK ÜREMEZ Kİ’’
‘’Balık çeşitlerinin azalması yıllardan gelen bir sorundan kaynaklı’’ diyen Polat, ‘’Yani ‘bilinçsiz avlama’… Tabi bunun önüne engel olarak büyük yasaklar getirilmeye çalışılıyor da ama bunun önü kesilemez durumda. Parası olan, işi gücü olan bir tekne alıyor. Balıkçılıkla alakası yok ama sırf ticari amaçlı balık tutmaya geliyor. Balıkta canlı yavru bunlar. Bir örnek vermek istiyorum. Mersin’de 100 tekne balık tutuyorsa, bu sayının 50’ye indirgenmesi lazım. Çünkü deniz bu 100 tekneyi kaldırmıyor. Devletinde bu konuda teşvikleri var. Eski tekneleri güzel fiyatlara alıp balıkçılara bu konuda destek sunuyor. Biz daha farklı bir şey istiyor balık avlamanın tam olarak yasaklanmasını istiyoruz. Yalnızca yılın 4 ayı değil, 1 yıl boyunca bu yasağın sürmesi gerek. Bunun bir defa denenmesi durumunda balık canlı üretim haline gelir. Şuan için söylüyorum, yavruları toplarsanız balık üremez ki’’ şeklinde konuştu.
‘’HALKIN ALIM GÜCÜ YOK’’
Farklı bir rahatsızlıkları olduğunu kaydeden Polat, ‘’Balık olmayınca bu sefer tekne sahipleri de o ufacık balıkları tutmak zorunda kalıyor. Çünkü bir zarar var ortada. Bu zararı karşılamak için ufak balıklara da meyil ediyor. Tekrardan belirtmek gerekirse yasağın 4 ayla sınırlı kalmayıp 1 yıllık yasak istiyoruz. Bu sezon en çok verim aldığımız ürün halkında rağbet gördüğü sardalye oldu. Halk içinde ucuz ve hesaplı bir ürün. Zaten sardalye ve kefal balığı da olmasa bu meslek bitecek durumda. Çünkü halkın alım gücü yok’’ dedi.