“Bugünü, özgür bir tiyatro umuduyla kutluyoruz”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Turan DAL

Dünya Tiyatro Günü’ne özel açıklamalarda bulunan tiyatrocular, “Bugünü, özgür bir tiyatro umuduyla kutluyoruz” dedi.

Uzun yıllardır sahneledikleri tiyatrolarla hem kentimize hem de yurttaşlara sanatın sihirli elleriyle dokunan tiyatrocular, ‘27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde “Baskısız, özgür bir tiyatro” çağrısı yaptı.

“TİYATROLAR SIKÇA YASAKLANIR OLDU”

“Hem ülkemizde hem de dünyada daha özgür, daha bağımsız bir tiyatro isterdim” diyerek konuşmasına başlayan Merhaba Sanat Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Ramazan Velieceoğlu, “Tiyatro sokaktaki yaşamın kendisini anlatandır. Eğer engeller karşısında sokaktaki yaşamı anlatamıyor, sahneye taşıyamıyorsanız bu tiyatrodan pek hayır gelmez. Tiyatro doğduğu günden bu güne hep yasaklarla gündeme geldi. Ama bu yasaklardan hiçbir zaman korkmadı. Hep ayakta kaldı. Bugün de bu böyle, yarın da böyle olacak. Ülkemizdeki bu süreçte maalesef ki tiyatrolar sıkça yasaklanır oldu. Tiyatronun izleyiciyle buluşmasını engelledi. Ama biz biliyoruz ki böylesi dönemlerde çok daha ileriye yönelik verimli sanat eserleri gündeme gelir. Sadece tiyatro için değil, yazın ve sinema alanları için de geçerli bu söylediklerim. Tiyatro bu alandaki mücadelesini sürdürüyor. Bence izleyicilerde bu yasakların karşısında tiyatroya sahip çıkmalıdır. Biz bugünü özgür bir tiyatro umuduyla kutluyoruz” dedi.

“SANAT karanlıktan aydınlığa çıkaracak en etkin silahtır”

Tiyatronun tarih boyunca izleyicilerine bir şeyleri gösterme ve kavratma gücünü, tiyatronun seyircisiyle ortak bir eylem içine girmesine bağlayan Ekip Tiyatro Genel Sanat Yönetmeni Melih Kayadelen, “Tiyatro ve izleyiciler birlikte güler, düşünür, duygulanır ya da birlikte susarlar. Bu birliktelik ve ortak eylem de ortak bilinç oluşturur. Ve bu ortak bilinç sayesinde özlediğimiz ve mücadelesini verdiğimiz, eşit, demokratik ve barış içinde bir hayat kurulabilir. Çünkü sanat bizi içinde bulunduğumuz karanlıktan aydınlığa çıkaracak en etkin silahtır. Pek çok kişi tiyatronun bu gücünü bilmez. Sadece bir eğlence aracı olarak görür. Sistemin amacı da budur zaten. Sanatın içini boşaltmak ve toplumu ‘eylemek” dedi.

“TİYATRO HEP VARDI VE VAR OLMAYA DEVAM EDECEK”

Tarih boyunca olduğu gibi günümüzde de tiyatroya ve tiyatroculara baskılar, sansürler, yasaklar uygulandığını kaydeden Kayadelen, “Kapatılan tiyatrolar, yasaklanan oyunlar ile ilgili haberler gündemden düşmüyor. Ama tiyatro hep vardı ve var olmaya devam edecek. Geçmişten günümüze birçok medeniyet geldi geçti ama tiyatro hep vardı, bundan sonra da var olacak. Çünkü tiyatro bir sığınaktır. İnsanların amaçlarını, fikirlerini ve yaşama sevincini ortaklaştırdıkları bir ‘yer’dir. Daha nice 27 Mart’larda ‘görme yerlerinde’ buluşmak ve daha güzel bir yaşam için mücadelemizi ortaklaştırmak umuduyla, hayatı, insanı tiyatro ile algılayanların ve anlatanların, tiyatro aracılığıyla mücadele edenlerin Dünya Tiyatro Gününü kutlarız. “ diye konuştu.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir