Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Kazlar Büyükşehir’den Kazanmak Yetiştiriciden’ sloganıyla hayata geçirdiği ve 100 üreticiye toplam 10 bin adet kazın dağıtılacağı “Kazanç Projesi”nin ilk etabı Tarsus’ta gerçekleşti. İlçedeki 50 dar gelirli üretici kazlarına kavuşmaya başladı. Kaz dağıtımı ile yem desteğinden yararlanacak olan 100 üreticinin 76’sını kadınlar oluşturuyor. Mersin’in kadınları, yetiştirecekleri kazlarla Karslı kaz üreticilerine rakip olmaya hazırlanıyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi, 100 üreticiye toplam 10 bin adet kaz dağıtımı ile 50 ton yem desteğini içeren “Kazanç Projesi”ni başlattı. ‘Kazlar Büyükşehir’den, Kazanmak Yetiştiriciden’ sloganıyla hayata geçirilen, 100 dar gelirli üreticiye 70 dişi, 30 erkek olmak üzere 100’er adet kaz ve yem desteğinin sağlandığı projenin ilk etap dağıtımı Tarsus’ta yapıldı. İlçedeki 50 üretici kazlarına kavuşmaya başladı.
Kadın üreticiler ‘Kaz’anç Projesi’nde söz sahibi
Kaz dağıtımı ile yem desteğinden yararlanacak olan 100 üreticinin 76’sını kadınlar oluşturuyor. Her üreticinin, projeye devam etmesi halinde aylık ortalama 1875 lira kazanabileceğinin hesaplandığı uygulamadan faydalanan kadınlar, hem kazlarına kavuşmaktan hem de elde edecekleri gelirden dolayı büyük mutluluk yaşıyor. Kadın üreticilerin kimi çocuklarının eğitimine destek verebilecek olmanın kimisi de torunlarına hediye alabileceği duruma gelmenin mutluluğunu ifade ediyor.
Kars kazına rakip olacak
Kazların üreticisi kadınlar bir taraftan kazları kucaklarına alıp severken, bir taraftan da onları besliyor. Bereketli topraklar üzerinde yetiştirecekleri kazlarla, Kars’ın kaz üreticilerine rakip olacaklarını dile getiriyor.
Proje ümraniye escort kapsamında üretilen kaz ve yumurtaların Mersinden Kadın Kooperatifi tarafından satın alınacağını, projenin en ince ayrıntısına kadar düşünülüp, hesaplamaların yapıldığını ifade eden Başkan Seçer, “Üreticilerimize helali hoş olsun. Bu yıl sonunda 100 üreticimize 10 bin adet kaz dağıtmış olacağız. Bir yıllık projede 50 ton da yem desteği sağlamış olacağız. Proje sonunda 30 bin adet kaz popülasyonu da gerçekleşmiş olacak” dedi.
“Çocuklarımı okutmak için bu mücadeleyi veriyorum”
Tarsus’a bağlı Simithacılı Mahallesi’nde eşi ve 4 çocuğu ile birlikte, çiftlikte bekçilik ve tarla işleri yaparak hayatlarını idame ettiren Şerife Karabacak, kazlardan elde edeceği gelirle çocuklarının eğitim hayatına destek olmak istediğini ifade etti. Karabacak, “Çocuklarım var, onları okutmak için bu mücadeleyi veriyorum. Destek verenlerden Allah razı olsun. Karslılar yaptı, biz de yapacağız. Ve biz Çukurova olarak Karslı kadınlara rakibiz. Sayın Başkanımız’a çok teşekkür ederim bu projeleri sunduğu için. Bir sürü proje yaptı onları duyduk, hepsini takip ediyorduk. Ama kaz projesi daha iyi oldu. Ben de bir kadın olarak şanslıyım, bana da çıktı, bakıyorum. Çok iyi de yetiştirmeye çalışıyorum. Bir evlat gibiler, çocuklarım gibi oldular. Onlarla konuşuyorum, onları yetiştirmeye çalışıyorum. Elimden geldikçe yapıyorum. Becereceğim de. Kendime de güveniyorum” dedi.
Şerife Karabacak’ın kızı Asmin ise “Anneme Büyükşehir’den kaz geldi. Ben kazları besliyorum, yemlerini veriyorum, sularını veriyorum. Anneme yardım ediyorum, teşekkür ederim” diye konuştu.
“Kaz eti kaliteli protein içeriyor”
Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi’nde görevli Diyetisyen Müge Kinaş, bir kümes hayvanı olan kazın besleyici olmasından dolayı etinin tüketimde tercih edildiğini belirtti. Kaz etinin büyükbaş hayvanlara göre daha fazla kaliteli protein içerdiğini vurgulayan Kinaş, “Kaz eti A, B, E vitaminleri ve demir, çinko, selenyum gibi mineraller bakımından zengindir. Hücre yenilenmesine öncülük ederek diş sağlığımızı korur. B12 eksikliği olanlar ve kansızlığı olan bireyler için tüketilmesi tavsiye edilmektedir.Aynı zamanda kas gevşemesine yardımcı olarak kas ağrılarının şiddetini hafifletir ve kemik erimesi riskini azaltarak daha güçlü kas ve kemik yapısına sahip olmamıza neden olur. Kaz eti çeşitli vitamin, mineral kaynağı olmasının yanı sıra bir antioksidan güce sahiptir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve sindirim sistemimizi destekler. Aynı zamanda kanserle savaşarak serbest radikallerin dokulara hasar vermesini önler” dedi.
Kaz etinin tüketimiyle ilgili de tavsiyelerde bulunan Kinaş, “Kaz etini kendi yağında pişirmeye özen gösteriniz. Porsiyon miktarına dikkat ederek haftada bir veya iki defa beslenmenizde yer verebilirsiniz” diye konuştu.