Çevreciler: Balık çiftlikleri konusunda halkın bilgi edinmesi engelleniyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, “Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, internet sayfasından balık çiftlikleriyle ilgili bütün duyuruları kaldırdı ve yeni duyuruları artık yayınlamıyor. Bu durum, bizim bilgi edinme hakkımızı gasp ediyor, halkın bilgi edinmesini engelliyor” dedi.

 

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ve kentteki diğer çevreci örgütler, balık çiftlikleri kurma hazırlığında olan iki şirket hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın açıklamasında, kamuoyu tarafından tepki toplayan çiftliklere ilişkin bilgilerin gizlendiğini kaydeden çevreciler, Mersin Valiliği’ne dilekçeyle başvuruda bulundu.

“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”

Balık çiftliklerine tümden karşı olduklarını kaydeden MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, “Son zamanlarda Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, internet sayfasından balık çiftlikleriyle ilgili bütün duyuruları kaldırdı ve yeni duyuruları artık yayınlamıyor. Bu durum, bizim bilgi edinme hakkımızı gasp ediyor, halkın bilgi edinmesini engelliyor. Biz mecburen bu duruma itiraz etmek için ve ayrıca daha önce yapılmış başvuruların neler olduğunu, varsa verilmiş ÇED raporlarını ve bundan sonra verilecek bütün ÇED raporlarını talep eden dilekçeler hazırladık. Bu dilekçeleri bugün Valiliğe sunacağız” diye konuştu. Hukuki sürece hazırlandıklarını aktaran Aslan, “Bu çerçevede hem bir şirket hakkında suç duyurusunda bulunacağız hem de başka bir şirket hakkında dava açacağız. Çünkü şirketin biri usulsüz bir şekilde uygun olmayan bir yerde ÇED raporu almak için başvuru yapmış. Diğer şirket de ÇED raporuna gerek kalmaksızın izinler almış. Bizim yaptığımız incelemede bütün bu izinler hukuksuzdur, antidemokratik” diye konuştu.

 

“DEMOKRATİK MÜCADELELERİMİZ DEVAM EDECEK”

Aslan’ın yaptığı konuşmanın ardından Mersin Çevre Dostları Derneği Başkanı Suna Kılıççı, Kültür balıkçılığının önem kazanmasıyla birlikte kıyılarda balık çiftliklerinin kontrolsüz bir şekilde arttığına kaydederek, “Muğla’da üretim yapan balık çiftliklerinin sahiplerinin, denizde oluşan aşırı kirlilik nedeniyle şikayetler olması üzerine yeni hedef olarak Mersin’i seçtiler. Üretim firmalarının, ÇED raporsuz izinler alarak Mersin’in Silifke ve Aydıncık ilçeleri ile Dana Adası bölgesinde balık çiftlikleri kurmaya başladı. Bilinmelidir ki, bilinçli turist balık çiftliklerinin olduğu yerde denize girmek istemez. Akdeniz ülkeleri, turizme açık yerlerde balık çiftliklerine izin vermemektedir. Bu nedenle balık çiftliklerini kapatan başta Yunanistan olmak üzere İtalya, İspanya, Hollanda’daki yabancı şirketler, kendi ülkelerinin turizmini korumak için Türkiye kıyılarına gelmektedirler. Mersin’de çiftliklerin kurulacağı bölgeler ise turizm bölgeleri olduğu gibi birinci sınıf SİT alanlarıdır. Koruma altındaki bölgelere balık çiftlikleri kurmak yasalara aykırıdır. Mersin, turizmine zarar verecek ve kıyıların ekosistemini bozacak balık çiftliklerini istemiyor. Balık çiftliklerine karşı hukuki ve demokratik mücadelelerimiz devam edecek. Tüm sivil toplum kuruluşlarını, odaları ve Mersin halkını mücadele etmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Çevreciler, açıklamaların ardından Mersin Valiliği’ne verilmek üzere hazırladıkları dilekçeleri imzaladılar.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir