İHD Mersin Şubesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 30’uncı yılı dolayısıyla bir basın açıklaması düzenledi. Özgür Çocuk Parkı’nda yapılan açıklamada konuşan Zeynep Kaya, “Bizler artık çocuk haklarının savunulmasını ve çocuk haklarına dair sözleşmenin 30. yılında korunmasını talep ediyoruz” dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi, “Çocuk hakları korunsun” çağrısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya çeşitli siyasi parti ve STK temsilcileri de katıldı. Basın metnini dernek adına Zeynep Kaya okudu. artvin escort
“HAK İHLALLERİNE NEDEN OLUYOR”
Dünya genelinde çocukların çeşitli biçimlerde ayrımcılığa maruz kaldığını söyleyen Kaya,” Çocuklara öncelik verilmesi ve zarar görmemelerini sağlayacak yaklaşım ve düzenlemelerden kaçınılıyor. Yaşanan eşitsizlikler, çocukların hak ihlallerine neden oluyor. Çocukların insan haklarını tedit eden sorunlar ise taraf devletlerin önceliği haline gelmiyor. Türkiye’de pek çok çocuk, pek çok şekilde hak ihlaline maruz bırakılıyor. İhlallerin bir daha tekrarlanmamasına yönelik yapılanlar da kapsayıcı değil” dedi.
“MEŞRULAŞTIRILIYOR”
Çocukların bedensel söz haklarının yok sayıldığını söyleyen Kaya,” Yetişkinlerin çocukları cinsel yönden sömürmesi anlamına gelen cinsel istirmar suçu, çocuğun bedenini bir bütün olarak görmekten uzak, sadece cinsel organlara yönelik temas içeren ve sadece bazı türlerine ilişkin sınırlı olarak algılamaya devam ediyor. Failler korunuyor, erken yaşta evliliklere izin verilmesi ve önünün açılması ile meşrulaştırıyor. Bizler artık çocuk haklarının savunulmasını ve çocuk haklarına dair sözleşmenin 30. Yılında korunmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.