Eğitim programı tamamlandı: “KİHEP Kız kardeşlik dayanışmasını büyütüyor”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fatma SARIKAYA

Mersin’de dört ayrı grup tarafından alınan Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı’ndan (KİHEP) ilki sona erdi. Mersin Kadın Emeği Derneği’nde yapılan 16 haftalık eğitimin ardından kadınlar, KİHEP’in birleştirici gücüne vurgu yaparak kız kardeşliğin büyümesine katkı sunduğunu söylediler.

22 yıldır Türkiye’nin birçok ilinde yapılan Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) kadınların başta anayasal hakları olmak üzere birçok konuda bilinç seviyesini yükseltiyor. Mersin’de de dört grup tarafından Ekim ayından bu yana alınan eğitim, Pazar günü tamamlandı. Eğitimi tamamlayan ilk grup, KİHEP’in hayatlarına kattığı derinlik ve büyük farklılık konusunda değerlendirmelerde bulundu.

“GÜÇLÜ VE CESARETLİ OLMAMI SAĞLADI”

Eğitim katılımcılarından biri olan Mimar Hacer Türel, 16 haftalık program sonrasında kendisinde fark ettiği değişikliklere değinerek, “KİHEP’in en güzel yanı tüm haklarımızı öğrenmemiz ve bilinçlenmemizin yanında birbirini çok yeni tanıyan insanlar arasında gerçek bir güven ortamının oluşması ve dayanışmayı hissettiğin kadınlarla tanışma şansı yaratması.” diye konuştu. Türel, sözlerine şöyle devam etti: “KİHEP’e başlamadan önce eksikliğini hissettiğim tüm bilgileri alacağımdan emindim fakat kadın arkadaşlarla bu kadar güzel samimi bir ilişki kuracağımı öngörememiştim. Kadın arkadaşların hepsinin kendi bulundukları alanda yürüttükleri mücadeleyi görmek, hayatımda ve meslek örgütümde yürüttüğüm mücadelede daha güçlü ve cesaretli olmamı sağladı. Kendi düşüncenden farklı bir fikri sabrederek, saygı duyarak, anlamaya çalışarak dinlemeyi öğrendim. Fikrimi topluluk içinde daha rahat ifade etmeye başladım. Çatışma yaşadığınız kişiler ile iletişim kurarken kendi duygularımdan ve o çatışmanın bana hissettirdiklerinden bahsederek daha sağlıklı iletişim kurmayı öğrendim. Bundan sonraki hayatımda, meslek örgütüm de yürüttüğüm mücadelede fiili adımlar atmaya başladım ve devamının geleceğini düşünüyorum.”

“KENDİM İÇİN BİR ŞEY YAPMAKTI KİHEP”

Bir başka KİHEP katılımcısı olan Necla Sertdağ ise başlarda evli ve çocuk sahibi olmasından ötürü eğitime başvurma konusunda tereddütler yaşadığını söyledi. Ancak kendisi için bir şeyler yapmak istediğinden KİHEP’e katılmaya karar verdiğini belirten Necla Sertdağ, “Ben yaklaşık 10 yıldır evliyim ve iki çocuğum var. Şimdiye kadar standart evliliğin dışında çok bir şey yapmadım. Ama artık dışarıya çıkmak gerektiğini düşündüm, örgütlenmeye katılmam gerektiğini düşündüm. Kadın Emeği ile daha önceden tanışıyordum ama çok fazla bir ilişkim yoktu. KİHEP’i duyunca katılmak istedim. Fakat nasıl yapacağımı bilmiyordum açıkçası. Çünkü daha önce çocuklarımı daha önce eşime bırakıp dışarı çıkmamıştım. Önce biraz ürktüm ama daha sonra bunu eşime öyle bir dayattım ki o da kabul etmek zorunda kaldı, hayır diyemedi. Belki bu bile bir şeyin başlangıcı ve dönüm noktasıydı benim için. Sonraki haftalarda da itiraz etmedi bir daha. İstemese bile itiraz etmedi, ben buraya geldim. Çocuklarım da bunu kabul ettiler. 10 yıldır ilk kez kendim için bir şey yaptım.” dedi.

“BİZİ DAHA GÜÇLÜ KILDI”

KİHEP sayesinde hayata ve cinsiyetler arası ilişki dinamiklerine artık çok başka bakış açılarıyla yaklaştığını dile getiren Sertdağ, “Burada çok farklı bir paylaşım yaşadık kadınlarla birlikte. Belki daha önce de hissettiğimiz, düşündüğümüz birçok şeyi burada daha net bir bilinç seviyesinde görmüş olduk. Ve bizim gibi başka kadınların da aynı şekilde hissettiğini, düşündüğünü fark ettik. Bu bizi daha güçlü kıldı. Hiç olmayacak şeyleri burada paylaştık. Ama sonunda düzenli bir şekilde kadın hareketinin, kadın örgütlenmesinin ne kadar gerekli olduğunu, kadınların toplumdaki yerinin ne kadar kötü bir yerde olduğunu, bunu nasıl düzeltebileceğimizi teorik olarak, düzenli bir şekilde hep birlikte öğrendik. Bu eğitimde aldığımız bilgilerle mutlaka ki daha farklı yaşayacağım ve daha farklı bakacağım dünyaya, kadınlara ve de erkeklere.” şeklinde konuştu.

“MÜCADELE İÇİN HEM MOTİVASYON HEM DE GÜCÜMÜZ VAR”

KİHEP grup yönlendiricisi Özge Göncü de 16 haftalık eğitimi şöyle değerlendirdi: “KİHEP çalışması, Mersin yerelindeki kadın bilincini ve örgütlülüğünü arttıracak bir çalışma olmasının yanında hem katılımcıların hem de atölye yürütücüsünün güçlenmesi ve gelişmesini sağlamak konusunda da önemli bir noktada duruyor. Tek taraflı olmayan, davranış değişikliğini hedefleyen ve başaran, kadınlar arası dayanışma, rekabetin azaltılması, kadın dilinin ve bakış açısının yerleşmesi gibi temel olguların katılan/yürüten tüm kadınların hayatında yer etmesini sağlayan bir program. Biz Mersin Kadın Emeği Kolektifi bünyesinde yürüttüğümüz çalışmanın 16 haftasını, yani tümünü tamamladık. Birbirimizden aldığımız güçle ve kurduğumuz kadın dayanışması ile bu eril dünyada var olmak ve basta cinsiyetçilik olmak üzere her türlü ayrımcılıkla mücadele etmek için hem motivasyonumuz hem gücümüz var.”

Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı’nın bir sonraki oturumu ise Ağustos ayından itibaren açılacak. Kayıt olmak isteyen kadınlar için Mersin Kadın Emeği Kolektifinin Facebook sayfasından bilgilendirmeler yapılacak.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir