“ESNAFIN BORÇ YÜKÜNE ÇÖZÜM GETİRİLMELİ”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mersin çarşı esnafının yaşadığı sıkıntılara ilişkin CHP’li Antmen ve HDP’li Turan’dan açıklama geldi. Vekiller esnafın omuzlarına ağır bir şekilde yüklenen SSK, Bağkur ve diğer vergi borçları için gereken çözümlerin getirilmesi gerektiğini belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Alpay Antmen ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, çarşı esnafının çözüm aradığı sorunları gazetemize değerlendirdi. Esnafın SSK, Bağkur ve vergi borçları başta olmak üzere, çarşının fiziki şartları ve kira borçlarına değin kapsamlı bir açıklamada bulunan vekiller, “Çarşı esnafımıza sahip çıkalım” çağrısı yaptı.

 “SSK VE VERGİ BORÇLARINI ÖDEYEMEZ DURUMA GELİYOR”

Tüm ülke genelinde olduğu gibi Mersin’de de esnafın kan ağladığını kaydeden Antmen, “Genel anlamda ekonomik sıkıntılar var. Hukuk sistemi de ciddi yaralar aldığı için yabancı yatırımcılar ülkemize gelmiyor. Dolaysıyla ekonomide canlılık yok olunca halkın da cebine para giremiyor ve halk, alışveriş yapamıyor. Bu kez de esnaf Bağkur borcunu, SSK borcunu ve diğer vergi borçlarını ödeyemez duruma geliyor” dedi.

“HEPİMİZİN BİRLİKTE BAŞARACAĞI BİR İŞ BU”

Mersin özelindeki çarşı esnafının sorunlarının altını çizen Antmen, “ AVM’ler bu sorunun oluşmasında ilk sırada yer alıyor. Bunun aşılması için ekonomik politikaların değişmesi lazım. Burada özellikle halkımıza da iş düşüyor. AVM’lerden çok çarşı esnafımızdan, küçük işletmelerden alış veriş yaparak bu sorunların bir kısmının aşılmasına destek sağlanabilir. Öte yandan Büyükşehir Belediyemiz çarşı esnafı için elinden geleni yapacaktır, diyebilirim. Çarşı yenilenerek, daha modern hale getirilebilir. Hepimizin birlikte başaracağı bir iş bu…” diye konuştu.

“ÇARŞININ ARTIK ESKİ DEĞERİ YOK”

Mersin’in ekonomik krizden olumsuz biçimde etkilenen kentlerin başında geldiğini vurgulayan HDP’li Turan ise, “ Kapitalizm koşullarında kent, toplumsal ihtiyaçların ötesinde kar mantığı temelinde biçimlenir. Mersin’de ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel alanların hemen hemen hepsinde bu kar mantığına göre biçimlenmektedir.  Mersin çarşı esnafının yakın tarihine baktığımızda, bu biçimlenmeden kendi payına düşeni az da olsa almıştır. Bir zamanlar şehrin merkezi olarak kabul edilen, ekonomik ve toplumsal ilişkilerde önemli yeri olan Yoğurt Pazarı, Hastane Caddesi, İstiklal Caddesi, Uray Caddesi, Atatürk caddesi pek çok esnaf tarafından artık kent için eski değeri olmadığını ifade etmektedir. Çarşı esnafı ile yaptığım sohbetlerde, esnaflar bu sebebi özellikle şehrin batı tarafında açılan AVM’lere bağlamaktadır” dedi.

“GELENEĞİ KORUMAK HEPİMİZİN SORUMLULUĞU”  

“Mersin’de çarşı esnafına dokunduğunuzda  bin ah işitirsiniz” diyerek sözlerine devam eden Turan, “Çarşı esnafının genel olarak, iş yapamaması, vergilendirmenin yüksek olması, SSK, Bağkur ve kredi borçlarını ödeyememesi, kira bedellerinin fahiş olması gibi pek çok sorunu var.  Bu sorunların çözümünde öncelikle esnafımızın kendi örgütlemesini sağlaması gerektiğini düşünüyorum. Diğer taraftan esnafı kapitalizm kurbanı olmaktan kurtarmak için yerel siyasetinin inisiyatif alması gerekir. Bir önceki dönem belediyesinin vakıf malı olan pek çok dükkânı kendi himayesine alarak fahiş fiyatlarla kiraya verilmesini düzelterek işe başlanılabilir. Mersin çarşısının tarihsel bir yönü olduğunu biliyorum. Özellikle her bir mekânın kendi hikâyesi var. Dolayısıyla çarşının tarihsel yönünü kaybolmaktan kurtaracak çalışmalar yapılabilir. Örneğin ‘Tarihi Zafer Çarşısı’ Mersin tarihine uygun biçimde restore edilerek, hem kentin kültürel hem de esnafları da kapsayacak şekilde ekonomiye katkı yapılabilir. Eğer bütün bunlar toplumsal dokuyu birleştiren bir temelde yapılırsa, kapitalist mantıkla kentin tarihsel, kültürel, sosyolojik bağlarından kopuk bir kentin biçimlenmesinin önüne geçmiş oluruz. Son olarak belirtmek isterim ki; Mersin’in sosyal dokusunu bozmadan, esnaf geleneğini korumak için hepimizin önemli sorumluluğu var” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mersin İmece Gazetesi

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir