Ebe ve Hemşireler Haftası’nda basın açıklaması düzenleyen sağlık emekçileri, “Hakkımız olan 3600 ek göstergede ısrarcı ve kararlıyız” dedi.
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi üyeleri, Ebe ve Hemşireler Haftası dolayısıyla Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi poliklinikleri önünde bir basın açıklaması düzenledi. Sağlık emekçileri gerçekleştirilen açıklamada, “Haklarımız için daha çok örgütlenelim” çağrısı yaptı.
Neoliberal politikalar ile sağlıkta dönüşüm programının sağlık hizmetlerini adım adım piyasalaştırdığını kaydeden SES Mersin Yönetim Kurulu Üyesi Sevgi Başkavak, “Salgın süreciyle birlikte bu dönüşümün, piyasalaşmanın acı sonuçlarına hepimiz tanıklık ettik-ediyoruz. Küresel pandemi ile mücadelede en ön safta bizler olmamıza rağmen birçok sorunla karşı karşıya kaldık. Yıllardır yeteri kadar ebe ve hemşire istihdam edilmemiş, az kişi ile çok iş yürütülmesi tercih edilmiştir. Siyasi irade eksik sağlık emekçisi istihdamını tamamlamak, atama yapmak, ihraçları iade etmek yerine Covid-19 bulaş risk grubu altında bulunan sağlık emekçilerine, diğer kamu çalışanlarına verilen izinleri dahi vermeyerek hayatlarını riske atmayı yeğlemiştir. Ebe ve hemşire açığı derhal güvenceli istihdamla giderilmelidir” dedi.
Sağlık emekçilerindeki yıpranma ve tükenmişliğin katbekat arttığını söyleyen Başkavak, “Sağlık yönetiminde şeffaflığın olmaması, liyakatsiz yöneticilerin iş bilmezliği, yeteri kadar kişisel koruyucu ekipman olmaması ve çok yoğun çalışma koşulları, sağlık emekçilerindeki yıpranma ve tükenmişliği katbekat artırmıştır. Hal böyleyken bütün sağlık emekçileri gibi ebe ve hemşireler de yıpranma payından hak ettiği kadar faydalanamamaktadır Taleplerimizi karşılamayan kadük yıpranma payı yasası iptal edilmeli, bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini ve geçmiş çalışma yıllarını kapsayacak, fiili çalışma şartına dayanmayan 5 yıla 1 yıl yıpranma payı olacak şekilde yeniden düzenlenmelidir” ifadelerini kullandı.
3600 ek göstergede ısrarcı ve kararlı olduklarını dile getiren Başkavak, “Yıllardır ebe ve hemşire olarak mücadele ettiğimiz taleplerden biri olan 3600 ek gösterge hakkımızı seçim propagandası yaparak, oyalayarak, zamana bırakarak vazgeçmemiz beklenmektedir. Oysa ki hakkımız olan 3600 ek göstergede ısrarcı ve kararlıyız. Bu hak tüm sağlık ve sosyal hizmet iş koluna bütünlüklü olarak verilmelidir, en düşük ek gösterge 3600’den başlatılarak kademelendirilmelidir” diye belirtti.