“Halka rağmen, Akkuyu’nun temeli atılamaz!”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Akkuyu’da yarın temeli atılması planlanan Nükleer Santral projesi öncesi çevreciler bir kez daha nükleer santrale itiraz etti. Çevreciler, halka rağmen Akkuyu Nükleer Santrali’nin temelinin atılamayacağını kaydetti. Öte yandan açıklamaya katılan EMEP MYK üyesi Sedat Başkavak, Orman Kanunu’nun 18’inci maddesine yapılan eklemeyle, Toroslara nükleer atık depolama alanları açılmasının sinyallerinin verildiğini aktardı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katılımıyla yarın temeli atılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali Projesi’ne tepkiler devam ediyor. Bugün öğle saatlerinde Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED)’in düzenlemiş olduğu basın toplantısına CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Emek Partisi İl Örgütü ve çok sayıda STK temsilcisi katıldı.

“TEMEL ATILSA BİLE MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEKTİR”

Nükleer santrallerin ülkemiz için teknik bir zorunluluk değil, siyasi bir tercih olduğunu kaydeden MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, “Bu siyasi gerçeğin ülkemize felaket getireceği açıktır. Çünkü nükleer santraller güvensiz, insan ve doğa yaşamını tehdit eden, kirli teknolojiler olup atık sorunu çözülmemiştir. Rusya hükümeti ile yapılan Uluslararası Sözleşme ile yargı denetimi kısıtlanmıştır. Mersin’de halkın yüzde 86’sı ile belediyelerin çoğu nükleer santrale karşıdır. Akkuyu Nükleer Santrali’nin teknik eksikliklerine ve hukuksuz işleyişine karşı açtığımız davalar halen devam etmektedir. Dünyada demokrasi havarisi kesilen Rusya Devlet Başkanı Putin, Akkuyu Nükleer Santrali projesindeki hukuksuzlukları, teknik yanlışlıkları, eksiklikleri ve en önemlisi halkın itirazlarını görmezden gelerek Akkuyu Nükleer Santrali’nin temelini atmak için Türkiye’ye gelecektir. Mersin halkı Akkuyu Nükleer Santrali’nin temeli atılsa bile etkin mücadeleye devam edecektir. Çok geç olmadan Akkuyu Nükleer Santral projesinden vazgeçilmelidir” dedi.

“TOROSLARA NÜKLEER ATIK DEPOLAMA ALANLARI YAPILMASI PLANLANIYOR”

EMEK Partisi MYK üyesi Sedat Başkavak, “Orman Kanunu’nun 18’inci maddesine şu sözü ekliyorlar: ‘Orman içerisine arkeolojik kazı yapılması ve maden açılmasıyla depolama yapılması temelinde 29 yıllığına Orman alanları kiraya verilir’ diye. Bu şu anlama geliyor: ‘Torosların içerisine istedikleri kadar maden sahası açabilirler ve istedikleri kadar tesis yapabilirler.’ Depolama tesisi adı altında Toroslara nükleer atık depolamak istiyorlar. Bu daha önce konuşulan bir konuydu. İran’ın Uranyumu zenginleştirme tartışmaları yürütülürken Türkiye İran ve ABD arasında arabulucu oldu. Dolayısıyla biz şuan hem kıyıya yapılması planlanan nükleer santrali hem de Toroslara açılacak olan depolama tesislerini tartışmak zorundayız. Mersinliler olarak bu yönde bir çabaya girişmemiz ve Mersinimize zarar verecek bu oluşumlara karşı mücadele etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir