Halkların Demokratik Partisi Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Mersin’de trafik kazasında yaşamını yitiren mevsimlik tarım işçilerinin durumunu meclis gündemine taşıdı.
HDP Mersin vekili Rıdvan Turan, geçtiğimiz günlerde Mersin’de yaşamını yitiren mevsimlik tarım işçilerinin ve genel olarak tarım işçilerinin sorunlarını meclis gündemine taşıyarak, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un cevaplaması için soru önergesi verdi.
“Türkiye’de 6,5 milyon insan tarım işgücü alanında çalışmakta ve bunların yaklaşık yarısı mevsimlik tarım işçisidir. Her iki mevsimlik işçiden biri doğduğu andan itibaren seyahat etmekte ve yaklaşık 48 farklı ile gitmektedir. İşçiler, yaşadıkları illerde iş imkânı bulamayıp, ulaşım masraflarını karşılayamamaktadır. Bu yüzden topluca traktör römorklarına, kamyon kasalarına bindirilen veya trafiğe çıkması uygun olmayan araçlarla yaptıkları yolculuklarda yaşamlarını yitiren kişiler olabilmektedir.
Mevsimlik tarım işçileri, kitlesel yaşam yitimlerine neden olan ulaşım kazaları nedeniyle zaman zaman kamuoyunun gündemine gelmektedir. Bir önceki gün Mersin’in Silifke ilçesinde tarım işçilerini taşıyan midibüsün kaza yapması sonucu 22 kişi yaralanmış, 5 kişi hayatını kaybetmiştir. Ölenlere Allah’tan rahmet, acılı ailelere ve yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyorum.
Sadece öldüklerinde, basında ve televizyon haberlerinde “45 saniyeliğine” yer alan mevsimlik tarım işçilerinin diğer sorunları ne yazık ki ya fark edilmemekte ya da bilinmemektedir. Özellikle 1990’lı yıllardan itibaren Kürt vatandaşların yoğun olarak yaşadığı illerden gelen ve Türkiye’nin batı ve kuzey bölgelerindeki büyükşehirlere ve yakın kentlere göç etmek zorunda kalan yoksul Kürt işçilerin sosyal izolasyondan, etnik ayrımcılığa varan uygulamalara ve saldırılara maruz kaldığı bilinmektedir.” denilen önergede, bakanın cevaplaması için şu sorular soruldu:
1. Mevsimlik tarım işçilerinin iş sağlığı ve güvenliğine dair, onların lehine gelişecek, eğitim, sağlık, barınma, ulaşım haklarına dair mevzuatta yeni bir düzenleme yapmayı planlıyor musunuz?
2. Tarım işçilerinin, çalışma koşulları ve alanları düşünüldüğünde iş sağlığı ve güvenliğine dair belli birtakım standartlar ve denetim mekanizmaları var mıdır? Varsa standartlar nedir ve kimler denetlemektedir?
3.Kürt işçilerin sosyal izolasyondan, etnik ayrımcılığa varan uygulamalara ve saldırılara karşı, bakanlığınızın bu konuda koruyucu ve önleyici mekanizmaları veya projeleri var mıdır?
4.Çocuk işçiliğinin ve emek sömürüsünün önüne geçmek, çocukları kazanmak ve onların eğitim koşullarını yeniden düzenlemek için çocuklu işçi ailelerinin kalkınmasına yönelik bir resmi düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
5. Mevsimlik tarım işçilerinin ulaşım koşullarını düzeltmek, yolculukların güvenli ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi ve kazaların önüne geçmek için göç alan ve göç veren yerler içinde ve bu bölgeler arasında diğer bakanlıklar ve trafik ekipleriyle koordineli bir şekilde çalışıyor musunuz? Yapılan uygulamalar nelerdir?
6.Trafiğe uygun olmayan araçlarda ve koşullarda insan hayatını hiçe sayarak tarım işçilerinin ulaşımından sorumlu olan kişiler hakkında, diğer bakanlıklar haricinde, bakanlık olarak herhangi bir yasal bir düzenleme ve yaptırımlarınız var mıdır?
7. Mevsimlik tarım işçilerine yönelik, muğlak olan genelge ve yönetmelikler haricinde, işçilerin hukuki koruma ve sosyal güvencelerine dair özel bir yasa hazırlamayı düşünüyor musunuz?