Pandemi koşullarında Kısa Çalışma Ödeneği başvurularıyla beraber İŞKUR emekçilerinin iş yükü katlanarak arttı. BES Mersin Şubesi, İŞKUR emekçilerinin yaşadığı bu zorlu döneme dikkat çekerek, İŞKUR emekçilerine yoğun ve fazla çalışmanın karşılığı olarak iki asgari ücret tutarında ikramiye talep etti.
Covid-19 salgınıyla beraber ekonomik ve sosyal hayat başta olmak üzere pek çok iş yeri olumsuz etkilendi. Bu süreçte başlatılan Kısa Çalışma Ödeneği’ne, binlerce işyeri ve fabrika, milyonlarca işçi için başvuru yaptı. İŞKUR hizmet binalarından yapılan bu başvurular, İŞKUR çalışanlarının iş yükünü arttırdı. İŞKUR çalışanlarının yaşadıkları sorunlara ilişkin talepte bulunan Büro Emekçileri Sendikası Mersin Şubesi, bir basın açıklaması düzenledi. Sendika binasında yapılan açıklamayı Sendika Başkanı Murat Doğan kamuoyuyla paylaştı.
COVİD 19 salgını nedeniyle çalışma yaşamında ve sosyal hayatta çeşitli tedbirler alınarak düzenlemeler yapıldığını kaydeden Doğan, “Bu düzenlemelerden birisi de, Covid-19 salgınının sosyal ve ekonomik hayata olumsuz etkilerini azaltmak iddiasıyla ve ‘İşten çıkarma yasaklanıyor”’ propagandasıyla ücretsiz izne çıkarılan işçilerle, işten çıkarılan ama işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçilere günlük 39,24 TL ücret desteği verilmesini sağlayan torba yasadır. Bu süreçte özellikle İŞKUR emekçileri çeşitli önlemler alınmış olsa da, olumsuz koşullarda yoğun hizmet üretmek durumunda kalmıştır. Zira 23 Mart 2020’den itibaren COVİD 19 salgınından olumsuz etkilenen yüz binlerce işyeri, milyonlarca işçi için Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) kapsamında İŞKUR’a başvurmuştur. İŞKUR hizmet binaları her gün iş bulma umuduyla ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için binlerce yurttaşın başvuru yaptığı kamu birimleri haline gelmiştir. Bu durum karşısında “normal” zamanlarda da yetersiz personel sayısıyla yoğun olarak hizmet vermekte olan İŞKUR çalışanlarının iş yükü katlanarak artmıştır” dedi.
Yine bu süreçte kamu kurumlarında yapılan düzenlemenin devamı olarak İŞKUR’da da dönüşümlü ve evden çalışma uygulamaları hayata geçirildiğini aktaran Doğan, “KÇÖ başvurularının arttığı günlerde idari izinli sayılması gereken çalışanlar dahi mesaiye çağrılmıştır. Gerek hizmet birimlerinde gerekse evden yürütülen çalışmada 8 saatlik mesai dışında uzun saatlere yayılan, bazı İl Müdürlüklerinde hafta sonlarında da devam eden bir çalışma süreci yaşanmıştır. Yurttaşların mağdur olmaması için, Kısa Çalışma Ödeneği başvurularının hızlı bir şekilde sonuçlandırılması konusunda, İŞKUR çalışanları halen yoğun emek ve mesai sarf etmeye, mesai saatlerinin dışında da çalışmaya devam etmektedirler. Bu süreçte büyük fedakârlıkla çalışan sağlık emekçilerine (bütün sağlık emekçileri yararlanmasa da) ek ödemeler, PTT emekçilerine ikramiye ödemeleri yapılmıştır. 22 Mayıs 2020’de İŞKUR Genel Müdürlüğüne yazdığımız yazımızda da belirttiğimiz üzere, pandemi koşullarında zaman ve mekan mevhumu gözetmeksizin canla başla çalışan ve milyonlarca işsize KÇÖ ödemesinin yapılmasını sağlayan İŞKUR emekçilerine yoğun ve fazla çalışmanın karşılığı olarak ayrımsız bir şekilde iki asgari ücret tutarında ikramiye ödemesi yapılmasını herşeyden önce bir hak olarak görüyoruz. Ve bir an önce İŞKUR emekçilerine ikramiye ödenmesinin gerçekleşmesini talep ediyoruz. Talebimiz karşılık bulana kadar kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
Maliye emekçilerinin sorunlarına da değinilen açıklamada Doğan son olarak şu ifadeleri kullandı:
“30 Mayıs tarihinde Mecliste 7176 sayılı kanun (torba kanun) görüşülürken, bir milletvekili tarafından imzaya açılan önergeye meclisteki tüm partilerin desteği ile bahsi geçen kanuna eklenen bir geçici madde sonucunda Defterdarlık ve Gelir Uzmanlığı sınavları açılmasına dair bir düzenleme yapılmış, 11 Haziran 2019 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yasallaşmıştır. Yapılan yasal düzenleme maliye emekçilerine 5 yıl içerisinde 2 sınav hakkı verirken, ilgili yasanın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar 1 yıl sonra yayınlanabilmiş, ilk sınavın ne zaman yapılacağı ilk sınavda kaç kişinin alınacağı ise belirsizliğini korumaktadır. Yayınlanan usul ve esaslar maliye emekçilerinde yine hayal kırıklığı yaratmıştır. Daha önce uzmanlık sınavlarına girişin ön koşulu olan KPSS şartının kaldırılmış olması olumlu olmakla birlikte, sınavlarda başarı puanının 70’ten 75’e çıkarılması ve en önemlisi daha önce olmayan mülakat koşulunun getirilmiş olmasının geçmiş uygulamalara baktığımızda neyi amaçladığı ortadadır. Yine yayınlanan usul ve esaslarda sınav öncesi eğitim planlamasının olmaması kurumun eğitim stratejisi ile çelişmektedir. Sendika olarak başarı puanının artırılması ve mülakat koşulunun getirilmesine karşı her türlü mücadeleyi yürüteceğimizi ve bu süreçten nemalanan sendikalara pabuç bırakmayacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz. Açılacak sınavlarda mülakat koşulunun kaldırılarak 70 puan alan tüm maliye emekçilerinin uzmanlık kadrolarına atanması için mücadele etmeye devam edeceğimizi sınav süreçlerinin adil olması için sendika olarak üzerimize düşeni kararlılıkla yapacağımızı kamuoyu ve maliye emekçileri ile bir kez daha paylaşıyoruz.”