Fatma SARIKAYA
Mimarlar Odası Mersin Şubesi Kadın Komisyonu ‘Salı Buluşması’ etkinliği düzenleyerek kadın mimarların yaşadığı ortak sorunların dile getirilmesi, mesleki açıdan birbirlerini besleyip yeterliliğin sağlanması, oda kadın komisyonlarında yapılan çalışmaların desteklenmesi ve bu komisyonlarının aktif hale getirilmesi amacıyla bir araya geldi.
Mimarlar Odası Mersin Şubesi Kadın Komisyonu, üçüncüsünü düzenlediği ‘Salı Buluşması’ etkinliği kapsamında meslek odaklı sunum gerçekleştirdi. Mimarlar Odasında yapılan sunumda kadın mimarların mesleki açıdan yaşadıkları sorunlara değinilip, toplumsal cinsiyet odaklı makale okumaları gerçekleştirildi.
Etkinlikte sunum gerçekleştiren mimarlardan biri olan Hacer Türel bu tür bir çalışmaya neden ihtiyaç duyduklarını şöyle anlattı: “Kadın komisyonu olarak daha önce yaptığımız çalışmaların üzerine bir şeyler daha koymak istedik, daha çok ve daha verimli çalışmalar yapalım istedik. Öte yandan odada yeni mezunlar ve uzun yıllar bu sektörde olan kadınlar birbirlerini tanımıyordu. Herkeste bir yüz aşinalığı vardı, bire bir ilişki bağlarımız güçlü değildi. Böylelikle hem tanışmayı yapalım hem de meslek odamız bünyesinde kadın hakları ve kişisel gelişim ile ilgili, yönetimlerde daha çok kadınların bulunması ile ilgili neler yapabiliriz, kendi içimizde dayanışma ruhunu nasıl yaratırızı konuşmak için ilk tanışma toplantısını yapmaya karar verdik ve onu gerçekleştirdik.”
“MİMAR KADINLAR CİNSİYET AYRIMCILIĞINA MARUZ KALIYOR”
Mimar Kadınların çok bariz bir şekilde olmasa bile ayrımcılığa maruz kaldığını dile getiren Hacer Türel, bu ayrımcılıkla mücadele edilmesi, mesleki açıdan kadınların birbiriyle dayanışması ve öz güveni yükseltmek adına bu tarz çalışmaların Araç kiralama önemine vurgu yaptı. Türel, “Kadın mimarlar olarak bir takım haksızlıklara ve ayrımcılıklara uğruyoruz. Bu ayrımcılıklar çok bariz bir şekilde olmasa bile hissedebiliyoruz bunu. Böyle olunca da mesleki açıdan erkek mimarlar kadın mimarlara göre daha öz güvenli oluyorlar, yönetim mekanizmalarında yer alabiliyorlar. Bu durumla baş etmek için kadın mimarların örgütlenmesi gerektiğini düşünüyor ve buna önem veriyorum. Bu sebeple ikinci toplantımızda kadınlar olarak mesleğimizi icra ederken ne gibi sorunlar yaşıyoruz, ne sıkıntılarla karşılaşıyoruz diye konuştuk.” dedi.
Kadın ve mimarlık, toplumsal cinsiyet üzerine çalışan hocaların makalelerini derleyip bununla ilgili değerlendirmelerde bulunduklarını da belirten Hacer Türel, üçüncü toplantının beklentilerinin üzerinde olduğunu ve ilerleyen zamanlarda da bu etkinliği sürdürerek çeşitli çalışmalar yürüteceklerini söyledi.