Bir süredir resmi olmasa da, fiili olarak yürütülen MHP destekli AKP iktidarı, resmiyete de dökülerek sürekli bir ortaklık kurmak üzerine çalışmalar yürütülüyor. Bu, 1970’lerin siyasal ortamı göz önüne alınınca çok tedirgin edici bir durumdur.
Önce bugünkü AKP merkezli sağ birlikteliğin (Yeni Milliyetçi Cephe / Yeni MC) 1970’lerin Milliyetçi Cephe’si (MC) hükümet ile sınırlıyken, bugünkü AKP-MHP ortaklığı (YENİ MC) ile başlayan birliktelik, seçim ittifakını da içermektedir. Bu, 1970’lerde sadece siyasal düzeyde olan sağ-sol kutuplaşmasının boyutlarını çeşitlendirecek ve derinleştirecektir. BBP ve Saadet partisini de katma girişimleri devam etmektedir. Belki İyi Parti dışarıda kalabilir, ama kutuplaşmanın oluşumunu engelleyemez.
Yeni MC’nin çok kaygı duyulacak bir durum olmasının birinci nedeni, hem 1970’lerdeki MC hükümetleri gibi Türkiye’yi var olandan daha derin bir kutuplaşmaya sürüklemesi, hem de bu kutuplaşmayı toplumsal düzeye indirecek olmasıdır. Daha baştan itibaren Yeni MC, kendisini millilik üzerine inşa ederken, diğerlerini / ötekilerini de ‘gayri-milli’ (bazen ‘terörist sevici’) tanımını kullanarak, vatan hainliği biçiminde tanımlamaya kadar gitmektedir. 1970’lerin MC hükümetlerinin Türkiye’yi nerelere götürdüğünü bilenler, Yeni MC’nin daha kötü sonuçlar çıkaracağını da tahmin edebilirler.
Yeni MC’nin daha kötü sonuçlar doğurma potansiyelinde olması, içinde içerenköy escort bulunduğumuz Dünya ve bölgesel düzeyde yaşanan çatışmalardan kaynaklanmaktadır. Bu çatışmaların merkezinde etnik ve mezhepsel farklılıkların yattığı göz önüne alınınca, Yeni MC çıkışına “yangına benzinle gitmek” durumu yakıştırması hiç de yanlış olmayacaktır. Zira Yeni MC, çatışma ortamının panzehiri olan toplumsal düzeyde birlik beraberlik duygusunu daha da zayıflatacaktır. Çünkü Yeni MC sadece iktidar çoğunluğunu sağlamaya dönük ve de yarıdan biraz daha az ‘diğerlerini’ ötekileştirerek dışarıda tutacaktır.
Bugün siyasi liderlerin kullandığı dil, sosyal medyanın yaygınlığı kutuplaşmayı daha hızlı yaygınlaştırmaktadır. Ötekileri, yasa-dışı gruplarla bir tutan dilin, seçimlerde de kullanılacağını var sayarsak, ‘milli’ olan ‘gayri milli’ olan, ‘vatansever’ olan ‘vatan haini’ olan üzerinden toplum / seçmenler iki karşıt gruba bölünecektir. Hoşgörünün zaten zayıf olduğu bir toplumda, durum daha da vahim hale gelebilir.
Peki Yeni MC, arzusuna ulaşabilir mi? Kısa dönemli belki, ama orta ve uzun dönemde asla diyebiliriz, çünkü 1970’lerin ortamında herkes kaybeden olacaktır. Yani, daha açık ifade ile Yeni MC, AKP için 2019 seçimlerinde Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandırabilir ama belediye seçimlerinde kazançlı sonuçlar almak o kadar da kolay değildir. Belediye seçimlerinde, adayın etkisi yanında AKP ve MHP’nin yıpranmışlığı dolayısıyla arzu ettikleri sonuçları elde edemeyebilirler. Şu an için baraj altı görünen MHP, belki kısa dönemde Yeni MC ortaklığı üzerinden milletvekili çıkarabilir ve belediye başkanlıkları kazanabilir, ama gelişmelerin sorumlusu olacağından kısa süre sonra yerini İyi Partiye bırakır. Sayın Dr. D. Bahçeli sonrasında MHP’nin ayakta kalmasının zor olacağını düşünüyorum.
Yeni MC döneminde, 1970’lerdeki MC hükümetlerinin yarattığı kutuplaşmadan daha derin ve daha yaygın bir kutuplaşma yaşanacaktır. Etnik ve mezhepsel ayrışma ile iç içe geçme potansiyeli yüksek olan bu kutuplaşmanın etkilerini silmek çok ama çok daha uzun zaman alacaktır.