MERSİN’DEN ULUSALA BAKIS: TECE (MERSİN) İÇİN MÜCADELE / IHSAN KAMALAK YAZDI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

 

Mersin’de hızla gündemimize Tece’de spor ve yeşil alan olarak belirlenmiş 76 dönümlük yerin TOKİ tarafından imara açılması sorunu geldi. Bu bir sorun, çünkü Türkiye’de kent merkezlerinde insanların nefes alacakları alanlar yok denecek düzeydedir.

Rakamlara girmeden, Türkiye’nin büyük kentlerinde yeşil alanlar mevzuatta belirlenen oranın çok çok altında. Kentliler küçücük bahçesi dahi olmayan çok katlı binalarda yaşamak durumunda kalıyorlar.

Çocuklar, bırakın spor yapmayı, oyun oynayacak yer bulamıyorlar. Çocuklarımıza okumayı geliştirecek ortam oluşturmuyoruz. Sonra kalkıp insanlarımız akşama kadar kahvelerde diyoruz. Okuma ve spor yapma alışkanlığı kazandırılmamış insanlar, doğal olarak kahvehanelere akın edeceklerdir.

Gelelim Mezitli ilçemiz Tece semtindeki alana. 76 dönümlük yer, imar planında spor ve yeşil alan olarak belirlenmiş ve etrafındaki çok katlı binaların sayısı artıyor. 3-5 yıl sonra Tece’nin sakinleri, (Yenişehir) Pozcu, Pirireis, Dumlupınar mahalleleri gibi (allahtan sahile yakınlar) sosyal alandan yoksun duruma gelecek. Zaten, olanağı olan ailelerin çocukları bilgisayar/tablet başında (büyük çoğunluğun bu olanağı da yok) ve dışarı çıkmak istemiyor. Sosyal alanlar yapmayarak, var olanları da yok ederek, çocuklarımıza “dışarı çıkınca nereye gideyim” dedirtecek bir durum / ortam oluşturuyoruz.

TOKİ’nin yaptığına gelince, yoğun işsizliğin olduğu bir yerde otel yapılması masumane olarak maruz görülebilir. Ancak 1982 Anayasasında da belirtildiği gibi insanların “sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı” da gözden kaçırılmamalı. Otel başka yere yapılabilir mi? Yapılabilir. Ancak sosyal alanların, insanların yaşadığı yerlerde olması gerekir. Piknik için arabanız var ise, zaman zaman dağlara doğru kaçabilirsiniz. Ancak sosyal alanların gündelik yaşantınızın içinde, yani ulaşılabilir olması gerekir.

Binalar yapıldıktan sonra, geriye dönmenin maliyeti çok yüksek oluyor, neredeyse olanaksız hale geliyor. Son yıllarda Mersin’de yaşadığımız ve giderek sık tekrar eden sel baskınlarının nedeni çarpık kentleşme. Sel baskınlarını ortadan kaldırmak için yapılması gerekenlerin maliyeti 100 milyonların çok üstünde. Gelecekte böyle bir maliyetle karşılaşmamak için bugünden tedbir almalıyız. Gelecek kuşaklara ait olan çevreyi, bugünden koruma yükümlülüğümüz var.

Nasıl koruyabiliriz Tece’yi? Otelin başka yere yapılması ve yeşil alanın olduğu gibi kalması için demokratik olarak talebimizi bireyler ve sivil toplum kuruluşları olarak dile getirmemiz, mücadele etmemiz gerek. Tece, biz Mersinlilere aittir; TOKİ’nin burada tasarruf yetkisi yoktur. Bizler sahip çıkmak için mücadele etmezsek, sadece çocuklarımız değil bizler ‘sağlıklı çevrede yaşama hakkımızdan’ yoksun kalacağız.

Haydi Mersinliler! Demokratik hakkımızı kullanarak Tece’ye sahip çıkalım. denizli escort

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir