Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP), kadınların özel ve kamusal alanlarda haklarını kullanabilmesi, hak ihlallerini önleyebilmesi ve toplumsal, hukuki ve siyasi değişime yönelik örgütlenmeler oluşturabilmesine katkıda bulunmak gibi bütüncül hedefler ışığında geliştirilmiştir.
1995 yılından bu yana Türkiye genelinde 15 bine yakın kadına ulaşan KİHEP, Türkiye ve dünyadaki en yaygın, sürdürülebilir ve kapsamlı insan hakları eğitim programlarından biridir. KİHEP, 2004 yılında uluslararası bir örgüt olan İşkence Mağdurları Merkezi’ne bağlı Yeni Taktikler Projesi çerçevesinde, “dünyada insan hakları konusunda kullanılan en iyi taktiklerden biri” olarak seçilmiştir. 1998-2012 yılları arasında ağırlıklı olarak Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) ile işbirliği içinde yürütülen KİHEP, 2011 yılında SHÇEK’in lağvedilmesinden bu yana belediyeler ve kadın örgütleri ile işbirliği içinde uygulanmaktadır.
KİHEP’ e katılım kararımı hayatımın en doğru kararlarından biri olarak tanımlıyorum. Ülkemde güzel şeylerin olabileceğine dair umutlarımın tükendiği bir noktada başladı KİHEP benim için. Bir arkadaşımın sosyal medya hesabında KİHEP’ in Mersin’de başlayacağını gördüm ve hemen katılmaya karar verdim. Bu eğitim sayesinde sadece kadın haklarımı öğrenip bu haklarımı nasıl savunabileceğim hakkında bilgileneceğimi sanıyordum ama harika yanıldım. Bu eğitim bundan da fazlası…16 haftalık KİHEP eğitiminin konu başlıkları şu şekilde idi: kadının insan hakları, anayasal haklar ve medeni haklar, kadına karşı şiddet ve aile içi şiddet, şiddete karşı stratejiler, kadının ekonomik hakları, iletişim, toplumsal cinsiyet rollerine duyarlı çocuk eğitimi ve çocuk hakları, kadın ve cinsellik, kadın ve doğurganlık hakları, kadın ve siyaset, feminizm ve kadın hareketi ve son konu başlığı kadın örgütlenmesi…
Sadece haklarımızı öğrenmiyorduk aynı zamanda öğrenerek değişiyorduk ve değişerek dönüştürüyorduk en çok birbirimizden bir şeyler öğreniyorduk içimizde gazeteci, mimar, psikolog, sosyolog, öğretmen, olmak üzere birçok farklı meslek dallarından kadınlar vardı. Farklı yaşlardaydık , farklı çevrelerde büyümüştük ve çoğumuz birbirimizi ilk defa KİHEP eğitimi aracılığı ile tanıyorduk. İlk pazar buluşmamızda anlamıştım ki çok farklı çok yararlı bir eğitim olacaktı benim için. Önce her pazar olması 16 hafta sürecek olması ve saat on ikide başlayıp dörtte bitecek olması yorucu ya da sıkıcı olur mu diye kaygılandırmıştı biraz beni. Ama zaman geçtikçe pazar gününü iple çektiğimi fark ettim. Her pazar 20 tane kadınla bir araya gelip kadın haklarımızı öğrenip, öğrendiklerimiz ile kendimizde fark ettiğimiz değişimleri konuşup çevremizde yaptığımız ve yapabileceğimiz etkileri tartışıyorduk. Bir araya gelince güçlü olmanın dayanışma içinde oldukça güzelleşmenin tadına varıyorduk. Erkek şiddetinin hayatımızda açtığı yaraların derinliğini paylaşıyorduk birbirimizle dayanışma ruhunun verdiği güç ile üfledik birbirimizin yaralarına…
Her Pazar eğitim yerimizden çıkarken daha dik daha güçlü yürüdüğümü fark ediyordum. Çünkü kendimdeki değişimi görünce daha çok inanıyordum bir şeylerin değişebileceğine. Bu eğitimin bu kadar özel olmasının ayrı bir nedenini de çok özel bir grup eğiticimizin olmasına bağlıyorum: Özge Göncü. Kendisi 16 hafta boyunca güler yüzü ile sabrı ile bilgisi ve donanımı ile bana(ben dili) çok şey kattı…
KİHEP beni bilgilendirip güçlendirirken aynı zamanda bir psikolog olarak da çok şey katıyordu bana. Mesleğimde çalışmaya başlayacağım zaman özellikle kadın danışanlarıma vereceğim hizmette KİHEP’ de edindiğim deneyimin çok büyük bir etkisi olacağını biliyorum.
1 Nisan 2018’de KİHEP katılımcı sertifikalarımızı aldık. Hepimiz bu eğitime katılmanın ve sertifika töreninin de olmanın heyecanını yaşıyorduk. Törende sertifikayı almak için adım okunduğunda karşımda yirmi tane birbirinden güzel kadının kız kardeşlerim olduğunu bilmenin mutluluğu benim için her şeyden kıymetliydi.
Tüm kadınların KİHEP ile tanışıp kendisini daha güçlü ve daha özel hissetmesini diliyorum. Bulunduğunuz illerde ki kadın kurumları ile iletişime geçip KİHEP hakkında bilgi alabileceğinizi umuyorum.