“ORMANLAR ORTAK GELECEĞİMİZ, YOK ETMEYELİM”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mezitli İlçesi’nde yapılan orman katliamına tepki gösteren Tarım-Orkam Sen Mersin Şubesi üyeleri, “Ormanlar ortak geleceğimizdir, yok etmeyelim” çağrısında bulundu.

Tarım Orkam-Sen Mersin Şubesi üyeleri, bugün öğle saatlerinde şube binasında düzenledikleri basın açıklamasıyla Mezitli İlçesi Eski Mezitli Mahallesinde 76 dönümlük alanda yapılan orman katliamına tepki göstererek, doğa talanına karşı önlem alınması yönünde açıklama yaptı. Açıklama metnini Şube Başkanı Yılmaz Kilim okudu.

Orman alanlarının talan edilmesinin bir örneğini geçtiğimiz günlerde Mezitli’de yaşanan olayla bir kez daha gördüklerini söyleyen Başkan Kilim, bu olayın acı bir gerçeği bize bir kez daha göstermiş olduğunu belirterek, “2/B ile başlayan yasal düzenlemeler, 6292 sayılı yaylalık alanların kiralanmasını düzenleyen yasa ile devam etti. Son olarak 7139 sayılı yasa ile 6831 sayılı yasaya eklenen ek madde 16 yerleşim yeri haline gelmiş ya da potansiyel taşlık kayalık alanlar orman alanlarından çıkarılmasına izin verdi. İmar affı ile orman alanları da dahil olmak üzere her başvuru kabul edilmiş, bu da daha fazla orman alanının talan edilmesini teşvik etmiştir. Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz” dedi.

Başkan Kilim, “Bütün ormanların gözetimi devlete aittir. Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz. Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz” diye belirtti.

Yukarda belirttiği ifadelerin Anayasa’nın 169. Maddesindeki ifadeler olduğunu vurgulayan Başkan Kilim, “Fakat görüyoruz ki insanlar orman bölge müdürlüklerine ‘orman alanlarını nasıl mülk edinebiliriz?’ diye resmi dilekçelerle başvurmakta ve resmen kendilerini ihbar etmektedir. Buna karşılık yetkililer bu konuda hiçbir tedbir almamaktadır. Mevcut yasal düzenlemeler de ormanları korumak yerine tahrip edenleri ödüllendirmektedir. Bahsi geçen orman talanı, Mersin genelinde münferit bir olay olmayıp yıllardan beri süregelen bir talan mevcuttur. Bu talan sadece Mezitli’de değil Mersin’in her ilçesinde ve hatta her mahallesinde görülmektedir. Orman Genel Müdürlüğünün verilerine göre 2015 yılında Mersin’de toplam 840.740 hektar ormanı alanı varken iken bugün 835.534 hektara kadar azalmıştır” ifadelerini kullandı.

Mezitli’de 76 dönümlük alanda ağaç katliamı yapanlarla ilgili bir kişinin tutuklandığını medyadan öğrendiklerini aktaran Başkan Kilim, “Ama gerçek sorumlular ve azmettirenlerle ilgili bir araştırma yapıldığına inanmıyoruz. Kanal İstanbul Projesi nedeniyle 418 adet taşınmazın (1.343 hektar) mera niteliği kaldırılmıştır. Toplam 1.289 hektarlık devlet orman alanı, yani yaklaşık 1.800 futbol sahası büyüklüğündeki orman yok olacaktır. Bunu ÇED Raporunda görebiliyoruz. Ormanlar ağaçlarla, bitki örtüsüyle ve barındırdığı yaban hayatı ile bir bütün olarak korunması gereken ekolojik yapılardır. Madencilik, enerji, tarım ve kentleşme gibi amaçlarla tahrip edilen alanların yerine başka alanlarda milyonlarca ağaç dikmek ormanların korunması ve geliştirilmesi anlamına gelmez. Ormanlar biyosistem içinde ekolojik dengenin önemli bir aktörüdür. Yaşamın devamı ve geleceğimiz için ormanların korunması son derece önemlidir” dedi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir