16 yıllık AKP iktidarında 6 bakan değişti. İlki Erkan Mumcu “sistemi baştan değiştiriyoruz” dedi. Hüseyin Çelik “öncelikle sistem problemli, tamamen değiştiriyoruz” diyerek görevi devraldı. 2009’da üçüncü Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu “sistem eski, değiştiriyoruz” diyerek devam etti. Ömer Dinçer 2011’de bakan olunca “böyle sistem olmaz. Sistemi baştan değiştiriyoruz” dedi. 2013’te Nabi Avcı “sistem çok sıkıntılı, değiştiriyoruz” dedi. AKP iktidarının son milli eğitim bakanı İsmet Yılmaz 2016’da görevi devralınca “Böyle sistem mi olur. Sistemi değiştiriyoruz” dedi ve ekledi “sınava girme zorunluluğu kalktı sadece nitelikli okullara gitmek isteyenler sınava girecek.”
Her biri ilk geldiğinde “sistem kötü, sistemi değiştiriyoruz” dediler ve gerçekten de çok şey değişti ama tek değişmeyen şey öğrenciler ve biz velilerin yaşadıkları oldu.
1 milyon 200 bin öğrenciyi ilgilendiren liseye geçiş sınavı ile ilgili, Orta Öğretime Geçiş Yönetmeliği yayınlandı. Yönetmeliğe göre sınavla öğrenci alan okulların toplam kontenjanı 126 bin 436… Liseye geçecek öğrencilerin % 10’u, Milli Eğitim bakanı İsmet Yılmaz’ın deyimiyle “sınavla öğrenci alan nitelikli okullara” gidebilecek. Geriye kalan % 90 öğrenci ise malum olduğu üzere “nitelikli olmayan” okullara gidecek.
Devlet okullarının nitelikli ve niteliksiz diye ayrılmasının öğrenciler ve aileleri üzerindeki etkisi bir yana, bu şekilde okul sınıflandırmanın özel okullara öğrenci yönlendirmenin aracı olacağı da açıktır. Sınavla öğrenci alan 1367 okuldan 298’i İmam Hatip, 449’u ise Meslek Lisesi olarak belirlenmiş. Görüne o ki; Fen lisesi ve Anadolu liselerine giremeyen öğrenci velisinin ilk yönelimi özel okul olsa da, özel okula verecek parası olmayan pek çok öğrenci velisi çocuğunu hükümetin ideolojik yaklaşımına uygun İmam hatiplere kayıt ettirmek zorunda kalacak. Hükümette “gördüğünüz üzere bu sene yapılan sınav sonucunda şu ataşehir escort kadar öğrenci ve velisi İmam Hatip Liselerini tercih etmiştir” diyecek.
Gelelim Mersin’e, sınavla öğrenci alan 27 okul arasında İmam Hatip ve çeşitli meslek liseleri varken eğitim camiası içinde başarılı bulunan kimi okulların olmaması dikkat çekici. Örneğin Adnan Özçelik, Mahmut Arslan ve MTSO Anadolu Liseleri sınavla öğrenci alan liseler arasında yok. Fen ve Anadolu lisesine yerleşemeyen öğrencilerin ilk tercih edecekleri bu okullara talep artınca nasıl kayırt yapılacağı da belli değil. Fakat belli olan bir şey var oda; çok öğrencinin tercih ettiği okullarda bağış borsası kurulacağıdır. Tıpkı ilk ve ortaokullarda olduğu gibi parası olan, torpil bulan daha iyi okullara, fakirler ve kimsesizler de çaresiz yönlendirildikleri meslek ve İmam Hatiplere gidecekler.
Sistem her zaman ki gibi zenginin çocuğuna daha iyi liseler ve özel okullarda okuyup gözde meslekler edinmeyi sağlarken, işçi çocuklarına yine işçiliği dayatıyor. Garip, gureba edebiyatıyla, kimsesizlerin kimsesi olacağını söyleyen AKP’nin 16 yıllık iktidarında da bu değişmediği gibi açıklanan sınav sistemi ile değişmeyeceği de ortaya çıkmıştır.