“Performans sistemi iş güvencemizi tehdit ediyor”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Turan DAL

 

 

Eğitim Sen Mersin Şube Sekreteri İsmail Usluoğlu, “Performans sisteminizin, iş güvencemizi tehdit ettiği gerçeğini gözardı edemeyiz. Eğitim işkolunda örgütlü olan bütün sendikalarla ortak mücadele etmeliyiz” çağrısında bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan ve yürürlüğe girmesi beklenen ‘Öğretmen Performans Sistemi’ yönetmeliğine karşı Eğitim Sen Mersin Şubesi bugün öğle saatlerinde bir basın açıklaması gerçekeleştirdi. Şube Sekreteri İsmail Usluoğlu yaptığı açıklamada performans sisteminin “güvencesizliği”ne vurgu yaptı. Açıklamada ayrıca, tüm okullarda performans sistemine karşı yürütülen imza kampanyasının devam ettiği ve kampanyanın tüm eğitim emekçilerine ulaşmasının ardından 17-20 Nisan arası bir tarihte toplanan imza metinlerinin İl Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim edileceği bilgisi verildi.

“ÖĞRETMENLERİMİZİ HEDEF TAHTASINA KOYMAKTADIR”

Eğitim sisteminin kangren haline geldiği ve birçok sorunu barındırdığını kaydeden Usluoğlu, “Asıl görevi bu sorunlara çözüm bulmak olan Milli Eğitim Bakanlığı her uygulaması ile ‘eğitim sisteminin en önemli bileşeni’ olan öğretmenlerimizi hedef tahtasına koymaktadır. Üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmekte yetersiz kalan MEB, eğitimdeki yanlış politikaların sonucunda ortaya çıkan başarısızlığı üzerinden atmaya ve sorumluluğu öğretmenlere yıkmaya çalışmaktadır. Öğretmenleri ALO 147, BİMER, CİMER gibi uygulamalarla veliyle ve öğrenciyle karşı karşıya getiren, sürekli baskı altında tutan MEB, son olarak ise 9 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi’ hedefleri arasında eğitimde performans değerlendirme uygulamasına da yer vermiştir” dedi.

“BU YÖNTEM ASLA KABUL EDİLEMEZ”

12 ilde pilot uygulaması tamamlanan öğretmen performans sisteminin yakında yürürlülüğe gireceğinin bildirildiğini aktaran Usluoğlu, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini arttırmak için uygulanacağı iddia edilen performans değerlendirme sistemi eğitimin hiçbir sorununu çözemeyeceği gibi tam tersine yeni sorunların doğmasına sebep olacaktır.
Öğretmenlerin performansı için yapılacak değerlendirmede ortaya çıkacak olan performans notu okul müdürü, zümre öğretmenleri, zümre dışı öğretmenler, veliler, öğrenciler ve öğretmenin öz değerlendirmesi sonucunda elde edilecektir. 4 yılda bir yapılacak sınav notu da o yıl değerlendirmeye eklenecektir. Eğitimin niteliği hiçbir bilimsel karşılığı olmayan performans değerlendirmesi ile değil, öğretmene değer vererek, velinin, öğrencinin ve toplumun gözünde öğretmenin mesleki saygınlığını arttırarak sağlanabileceği açıkken, öğretmeni her an ‘diken üstünde’ tutacak bu yöntem asla kabul edilemez” diye konuştu.

“ÖĞRETMENLİK REKABETLE YAPILACAK BİR MESLEK DEĞİLDİR”

MEB’in performans değerlendirme uygulaması öğretmenlerin birbirine ve öğrencilerine karşı güvensizliğini arttıracağını dile getiren Usluoğlu, “Performans değerlendirmesiyle öğretmenlerin yaptıkları işin niteliğinden çok ‘yüksek performans’ üzerinden bireysel değerlendirmeye tabi tutulması, okullarda herkesin birbirinin ‘rakibi’ olduğu düşüncesinin gelişmesine ve iş barışının tamamen bozulmasına neden olacaktır. Öğretmenlik rekabetle değil dayanışma ile yapılacak bir meslektir. Bilimsel ve objektif karşılığı olmayan performans değerlendirme sonuçlarının ‘görevde yükselme yer değiştirme, sözleşmenin yenilenmesi, hizmet puanına katkı, ücretlerin belirlenmesi, gibi’ alanlarda kullanılması birçok mağduriyetin doğmasına ve hak kayıplarına sebep olacaktır. Özel sektörün işten çıkarmalarda hukuki belge olarak kullanmaya devam ettiği performans sisteminin ileriye dönük olarak iş güvencemizi de tehdit edeceğini göz ardı edemeyiz” ifadelerini kullandı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir