Diren KESER
Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz, Hızır ayının inancın doruğa çıktığı bir ay olduğunu belirterek, “Hızır cümle canların muradını verendir, darda olanlara yetişendir. Hızır cümlemize yar ve yardımcı olsun” dedi.
Hızır ayı, oruç ve Hızır cemleriyle devam ediyor. Aleviler bulundukları yerlerde Şubat aynın ilk günlerinden başlayarak ayın üçüncü haftasına kadar, üç gün oruç tutuyor.
Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz, “Yürekten Hızır’ı çağıranlara, yadedenlere, gönlünde yaşatanlara Hızır hep yardımcı olur. Hızır, Anadolu Kızılbaş Alevilerin yaşayan tanrısıdır. Onun için Aleviler nerede olurlarsa olsunlar hep Hızır’ı çağırırlar” dedi.
“Hızır, ab-ı hayat suyunu içip ölümsüzleşendir” diyen Kılavuz şunları ifade etti:
“Bu evrende, yeryüzünde yeşillik durduğu, çiçekler açtığı sürece Bozatlı Hızır vardır. Hızır hazır ve nazırdır, yeter ki yürekten çağır. Hızır, Alevilerin, yıldızıdır, dolunayıdır, güneşidir, her şeyidir. Hızır ayı geldiği zaman, en ücra köşeye kadar, inançta en yoğun duyguların kalbe çaldığı o günlerde, Hızır lokması pişirirler. Hızır’a atfettikleri her mekanda lokmalarını paylaşırlar. Hızır ayı inancın doruğa çıktığı günlerdir. Pirler, mürşitler, reyberler, seyitler, taliplerini bugünlerde ziyarete gider, Sorunlarını dinler, müşküllüklerini giderir, küskünleri barıştır, ağlayanı güldürürler. Hızır, meymanAlidir. Hızır herkese gönlünce görünür.”
Hızır Orucu hakkında da bilgiler veren Kılavuz, “Aleviler aynı coşku ve sevinçle bulundukları yerde Hızır’ı karşılarlar. Bayram havasında hazırlık yapılır, evler temizlenir, Hızır çağrılır. Çünkü Alevi inancında en büyük bayram günleri Hızır günleridir. Hızır ayı kış ayıdır. Hızır ayı, ambarların tükendiği, yiyeceklerin azaldığı günler yaşadığı zamandır. İşte böylesi günlerde Hızır lokması denilen ve ambarın altında kalan buğday tanelerinin kavrulup yapılan kavut pişirilip, kapı komşu çağrılarak nuş edilir. Hızır cümle canların muradını verendir, darda olanlara yetişendir. Hızır cümlemize yar ve yardımcı olsun” ifadelerini kullandı.