SELDEN ZARAR GÖREN ÇİFTÇİNİN MAĞDURİYETİ MECLİS GÜNDEMİNDE

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Halkların Demokratik Partisi Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Mersin’de yaşanan sel felaketi sonrasında tarım üreticilerinin yaşadığı sorunları meclis gündemine taşıdı.

Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ’nin cevaplaması için soru önergesi verdi.

ÜRETİCİLER MAĞDUR

Önergede, “Mersin’de etkili olan sağanak yağışla birlikte tarım alanları ve tarım emekçileri önemli oranda olumsuz biçimde etkilenmiştir. Özellikle Türkiye’nin örtü altı üretiminde önemli bir yeri olan Mersin’de seraların pek çoğu yağışlı havadan dolayı sular altında kalmıştır. Türkiye’nin önemli oranda yaş meyve ve sebze ihtiyacını karşılayan Mersin’deki seraların sular altında kalması, üreticileri mağdur etmiştir. Üretim alanları sular altında kalan üreticilerin çoğu TARSİM’den yardım almalarına rağmen alınan yardımlar mağduriyetlerin giderilmesinde yetersiz kaldığı için üreticiler tekrardan üretim yapmak için ciddi meblağlarda borç yükü altına girmektedir. Ayrıca ürünlerin pek çoğunun sular altında kalmasıyla birlikte oluşan zayiat dolayısıyla ürünlerin fiyatları yükselmektedir. Mersin’deki sağanak yağışlardan olumsuz etkilenen bir diğer kesim mevsimlik tarım işçileridir. Mersin’in Tarsus ilçesi olmak üzere Adanalıoğlu ve Kazanlı bölgesinde tarımda emeği olan mevsimlik tarım işçileri ağırlıklı olarak çadırlarda yaşamaktadır. Mersin’deki yağışlarla birlikte zaten insan haklarına uygun olmayan koşullarda düşük ücrete çalışan mevsimlik tarım işçilerinin yaşam mekânları olan çadırlar sular altında kalmıştır. Hemen hemen her sene sağanak yağışlardan dolayı hem tarım alanları hem de tarım emekçilerinin çadırları sular altında kalmasına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu konuda herhangi bir girişiminin olmaması Mersin’de tarımın öznesi olan üreticiler ve tarım emekçileri tarafından tepkiyle karşılanmaktadır” açıklamasında bulunan Turan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için şu sorular soruldu:

1) Bakanlığınız tarafından Mersin’de yağışlardan olumsuz etkilenen üreticiler zararlarının karşılanması amacıyla TARSİM dışında herhangi bir girişim olacak mıdır? Eğer olacak ise nedir?
2) Mersin’de yağışlardan dolayı kaç üretici mağdur olmuştur? Ve ne kadar tarım alanı zarar görmüştür?
3) Hemen her sene sağanak yağışlardan olumsuz etkilenen mevsimlik tarım işçileri için bakanlığınız tarafından herhangi bir çalışma yapılmamasının gerekçeleri nelerdir?
4) Mersin’de sağanak yağışlardan dolayı çadırları sular altında kalan mevsimlik tarım işçileri için bakanlığınız tarafından herhangi yardım veya destek mahiyetinde çalışma olacak mıdır?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir