TABİP ODASI’NDA 8 MART ETKİNLİĞİ: “SAĞLIK BAKANLIĞININ VERİLERİ CİNSİYET KÖRÜDÜR”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Mersin Tabip Odası’nda 8 Mart’a ilişkin yapılan açıklamada konuşan Uzm. Dr. Ayşe Jini Güneş, “Eşitlik, özgürlük, barış ve adalet taleplerimizi her yıl olduğu gibi bu yıl da yineliyoruz. Cinsiyet körü, eşitlikçi olmayan sağlık ve bilim politikalarına son! Yaşasın 8 Mart, yaşasın mücadelemiz” dedi.

Mersin Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu, 8 Mart ‘Dünya Kadınlar Günü’ dolayısıyla bir basın toplantısı düzenledi. Açıklamanın ardından kadın hekimler, ritim atölyesinde şarkılar dillendirdi.

“SAĞLIK BAKANLIĞININ HEMEN TÜM VERİLERİ CİNSİYET KÖRÜDÜR”

Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu adına açıklamayı yapan Uzm. Dr. Ayşe Jini Güneş, sözlerine kadın meslektaşlarının ‘Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak başladı. Güneş, “Toplumdaki kaynakların dağılımını, kaynaklara ulaşımı ve kullanılmasını belirleyen toplumsal cinsiyet, sağlığın sosyal belirleyicilerden biridir. Toplumsal sağlık düzeyini geliştirmek için toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için çaba harcamak yalnız Çalışma, Aile ve sosyal güvenlik Bakanlığının değil, Sağlık Bakanlığı da dahil olmak üzere tüm devletin temel sorumluluğudur. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama görevinin yerine getirilmesini bekliyoruz.  Eşitsizliklerin sonucu sağlık sorunu olarak ortaya çıkar. Bu nedenle sağlığın iyileştirilmesi eşitsizliklerin giderilmesi ile doğrudan ilgilidir. Sağlıkta eşitsizlik sağlık hizmetinin kimlere yönelik olduğu ve kimlerin yararlandığı sağlık hizmeti kullanıcılarının ayrıntılı istatistiksel verilerin ortaya çıkartılmasıyla görünür hale gelir. Bu nedenle yıllık verilerin düzenli paylaşılması eksiklerin ve uygulamaların yeterlilik ve sorunlarının değerlendirilmesini sağlar. Sağlık bakanlığının hemen tüm verileri cinsiyet körüdür. Sağlıkta eşitliğin temel göstergelerinden biri olan ‘sağlık hizmetlerine erişime’ dair veriler Sağlık İstatistik Yıllığında Sağlık Hizmetlerinin Kullanımı bölümünde yer almaktadır” diye belirtti.

“VERİLER CİNSİYET VE YAŞLARA GÖRE AYRIŞTIRILMIYOR”

Sağlık bakanlığı tarafından verilen 2002, 2018 verileri ve eklenen2019 verilerinin sağlık hizmeti kullananların cinsiyet ve yaşlarına göre ayrıştırılmadığını dile getiren Güneş, “2018 yılı için verilen782 milyon seviyelerine ulaşan başvuru sayısının kaç tanesi kadınların yaptığı başvurudur?  Yüzde 34’ü birinci basamak sağlık hizmeti veren kurumlara, yüzde 66’sı ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarına yapılan başvuruların yüzde kaçı kadınlar tarafından yapılmıştır? Hastaneye yatan 13 milyon 651 bin 377 kişinin kaçı kadındır. Bu kişilerin yüzde 44’ü özel hastaneye yatmıştır, kaçı kadındır? 2018 yılında 5 milyon 201 bin 738 ameliyat yapılmıştır; kaç kadın ameliyat olmuştur” sorularını sorarak, “Cinsiyet körü bu veriler sağlık hizmeti kullanımında cinsiyet eşitliğinin neresinde olduğumuzu, ayrımcılık varsa hangi düzeylerde yaşandığını ortaya çıkarmaktan uzaktır” dedi.

Güneş, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Kadınları değersizleştiren, ayrımcılığa ve şiddete maruz bırakan, yaşam, sağlık, eğitim, çalışma, toplumsal yaşama katılım başta olmak üzere temel insan haklarını hiçe sayan bu iklimde, Biz kadın hekimler; Kadın dayanışmasının her alanda yaşattığını ve mücadeleyi güçlendirdiğini biliyor; eşitlik, özgürlük, barış ve adalet taleplerimizi her yıl olduğu gibi bu yıl da yineliyoruz. Cinsiyet körü, eşitlikçi olmayan sağlık ve bilim politikalarına son! Yaşasın 8 Mart Yaşasın Mücadelemiz!”

 

 

Kaynak; >

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir