Turan DAL
Üniversiteli iki çocuğunu okutabilmek için ev kirası masrafından kaçınarak kayınpederine ait bir iş yerini eve dönüştürüp oraya yerleşen Akdeniz Belediyesi taşeron işçisi Muazzez Çirik, taşeron işçilere kadro müjdesi verilmesinin ardından yürütülen ‘güvenlik soruşturması’ sonucu işinden edildi. Annenin çocuklarını okutma çabası engellenirken, iki çocuğunun da okulu bırakmayı düşündüğü öğrenildi.
6 çocuk annesi 48 yaşındaki Muazzez Çirik, 16 yıldır Akdeniz Belediyesi Temizlik İşleri’nde çalışıyordu. Asgari ücretle geçimini sağlayamayan anne, biri ‘Mimarlık’, biri de ‘İngilizce Öğretmenliği’ bölümlerinde okuyan iki üniversiteli çocuğunun eğitim masraflarını karşılayabilmek için, ev kirasından kaçınarak kayınpederine ait Akdeniz İlçesine bağlı Güneş Mahallesi’ndeki bir iş yerini eve dönüştürerek, yerleşti.
Eşi siyasi sebeplerden dolayı 23 yıldır cezaevinde bulunan Muazzez Çirik, evin geçiminde zorlandığını ve bu sebeple Akdeniz Belediyesi’ndeki işinin yanı sıra, hafta sonları evlere temizliğe gittiğini de belirtti. Hükümetin taşeron işçilere kadro müjdesinin ardından Belediye İktisadi Teşekküllere geçişte kadro talebinde bulunan Çirik, hakkında yürütülen güvenlik soruşturması sonucu kadro talebi reddedildi ve işsiz kaldı. Ardından Mersin Savcılığı’na yaptığı başvuru üzerine, hakkında hiçbir soruşturma yürütülmediğini ve hiçbir örgütle bağlantısı olmadığını belgeleyen Çirik, yaşadığı haksızlığın giderilmesini talep etti.
“BİR İFTİRA SONUCU İŞTEN ATILDIĞIMI DÜŞÜNÜYORUM”
İşten atılmasıyla çaresiz duruma düştüklerini dile getiren Çirik, üniversiteli iki çocuğunun psikolojik olarak bu durumdan etkilendiğini ve okulu bırakmak istediklerini kaydetti. Kendisi hakkında güvenlik soruşturmasında engel teşkil edecek hiçbir sebebin bulunmadığını aktaran Çirik, belediye çalışanları tarafından hakkında yapılan bir iftira sonucu işinden olduğunu düşündüğünü belirtti. Ayrıca Çirik, 16 yıllık hizmeti boyunca işinde hiçbir ihmal olmadığını da sözlerine ekledi.
“BU YANLIŞTAN BİR AN ÖNCE VAZGEÇİLMELİDİR”
DİSK Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy ise konu hakkında şu açıklamalarda bulundu: “İşinden olan arkadaşlarımız şimdiye kadar bir örgüt üyesi, örgüt çalışanı, örgüt irtibatlısı, iltisaklısı değildi, şimdi irtibatlısı, iltisaklısı oldu. Ne diyorlar: ‘Kadro vereceklermiş’. Aslında kadro verdikleri yok. Belediyedeki İktisadi Teşekkülleri adı altında kurulan yine bir belediye şirketine geçişler yapılıyor. Bu insanlar şirketten şirkete geçiş yapıyorlar. Bunun tek iyi bir yanı var. En azından aracı şirketler aradan çıkıyor, ihaleler ortadan kalkıyor, işçilerin bir nebze daha güvenceli bir işi olmuş oluyor. Yoksa bunun adı kadro değildir. Bizim talebimiz bütün taşeron işçilerine koşulsuz, şartsız kadro verilmesidir. Ama bunlar göstermelik yaptı. Arkadaşlarımız hazır, mevcut işinden oldu. Arkadaşlarımız gidip savcılıktan haklarında herhangi bir soruşturma yürütülüp yürütülmediğini ve herhangi bir örgütle bağlantılarının olup olmadığının araştırılmasını talep etmiş. Hiçbirinden bir şey çıkmadı. ‘İstihbari bilgiler var’ deniliyor belediye yetkililerince, ‘nedir’ diye sorduğumuzda, ‘söyleyeneyiz’ diyorlar. Muazzez ablamız 16 yıldır Akdeniz Belediyesi’nde çalışıyor. Muazzez ablamızın eşi, 23 yıldır cezaevinde. Biz ondan dolayı işinden olduğunu düşünüyoruz ve diyoruz ki: ‘ Eğer ki Muazzez Çirik, eşinden dolayı işten çıkarılmışsa bu ülkenin yasası belli’. Yasalar açıktır. Suçlar, kabahatler bireyseldir. Bu suçları, kabahatleri yaygınlaştırıp Muazzez ablamızın şahsında 6 çocuğunu da mahkum ediyorlar. Bakın üniversiteli iki çocuğu eğitim ve öğretimini sonlandırıp gelecek, anneleri işten atıldı diye. Böylesi bir durumla karşı karşıyayız. Bu yanlıştan bir an önce vazgeçilmelidir” dedi.