‘Türkiye küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkelerin başında’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde bir araya gelen Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri temsilcileri, Cumhurbaşkanları adaylarına göndermek üzere hazırlamış oldukları seçim bildirgesini açıkladı. Açıklamayı Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sebahat Aslan yaptı. Aslan, bilime aykırı politikaların sonucunda sanayi, tarım, kent, ulaşım, enerji, madenler, doğal kaynaklar, ormanlar, hazine arazileri, kıyılar, derelerin rant alanı haline dönüşmüş olmasına dikkat çekerek, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının, hava ve toprağın kirletilmiş olmasından kaynaklı çevre sorunlarının artmış olduğunu dile getirdi.

Dünyayı çok büyük felaketlere götüren küresel ısınma ve iklim değişikliğinin ülkemiz için de çok büyük bir tehdit oluşturmakta olduğunu ifade eden Aslan, ‘‘Ülkemizin, mevcut ve planlanan kirli ve eski teknolojiler olan termik santraller, nükleer santraller, çimento fabrikaları ve demir çelik fabrikaları ile, gelişmiş ülkelerin sanayi çöplüğü haline dönüştürülmesiyle, sularımızın HES projeleriyle ticarileştirilmesiyle, dağlarımızın taş ve maden ocakları ile tahrip edilmesiyle, GDO lu hibrit tohumlarla gıda politikamızın tamamen dışa bağımlı hale getirilmesiyle, meralarımızın yok edilmesiyle tarımımızın ve hayvancılığımızın bitme noktasına getirilmesiyle, turizm adına ormanlarla kaplı kıyılarımızın betonlaştırılmasıyla, yaşam hakkımızı koruyan Anayasanın 56. Maddesi ihlal edilmektedir. Bu ihlalin karşısında hukuk kurallarının işletilmemesi var olan sorunları çözümlenemez hale getirmekte ve büyümesine neden olmaktadır’’ ifadelerini kullandı.

Mevcut yasal düzenlemeler hakkında açıklama yapan Aslan, ‘‘Son beş yılda, kanunlar değiştirilerek yasallaştırılan çevre ve doğal alanlara yönelik yıkımlar derhal durdurulmalı, kanunlar, doğayı ve çevreyi eksiksiz koruyan bir yapıya çıkartılarak uygulama ve denetleme alanları genişletilmelidir’’ diye konuştu. Küresel ısınma ve iklim değişikliği hakkında açılamalarda bulunan Aslan,  küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkelerin başında Türkiye’nin olduğuna dikkat çekerek acil önlemlerin alınmasını ve küresel ısınmanın nedeni olan karbondioksit salımının azaltılması gerektiğini söyledi.

Tarımın iyileştirilmesi ve toprağın korunması ile ilgili açıklama yapan Aslan, ‘‘Ormanlar korunmalıdır, yeşil alanlar arttırılmalıdır, Milli Parklar korunmalı, erozyon ve çoraklaşma önlenmelidir. Tarımda Ekolojik Tarım uygulamalarına geçilmesi için yasal düzenlemeler yapılmalı, bunun için bilinçsiz sulamanın, kimyasal gübre, GDO’lu ve hibrit tohum kullanımının önüne geçilmelidir. Meralar korunmalı, bunun için mera kanunu yeniden düzenlenmelidir. Yerli hayvancılığın geliştirilmesi ve hayvancılık tarımı teşvik edilmelidir’’ diye konuştu.

Aslan, sağlıklı suyun kullanımı ve korunması, temiz hava, gürültü denetimi, radyasyon ve çevre sağlığı politikaları hakkında da açıklamalar yaparak, hazırladıkları 6 sayfalık metni Cumhurbaşkanı adaylarına ileteceklerini ifade etti.

Metine imza atan dernek isimleri şöyle,

  • Antakya Çevre Koruma Derneği
  • Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği
  • İskenderun Çevre Koruma Derneği
  • Erzin Çevre ve Tarihi Koruma Derneği
  • Osmaniye Çevre Dostları Platformu
  • Adana Çevre Tüketici Koruma Derneği
  • Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği
  • Mersin Çevre Dostları Derneği
  • Mersin Çevre ve Doğa Derneği

 

Haber: Yılmaz YILDIZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir