İHD Mersin Şube Eşbaşkanı Zeynep Benli İpsala’da 19 göçmenin donarak ölmesinin ülkelerin politikalarını kaynaklandığı söyleyerek, “Ülkelerin insan haklarını yok sayarak yürüttüğü politikalar sonucu, mülteciler yıllardır sınırlarda yaşamlarını kaybediyorlar” dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi, İpsala’da Yunanlar tarafından geri itildiği belirtilen 19 göçmenin donarak ölmesine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Özgür Çocuk Parkı’nda gerçekleştirilen ve “İnsan haklarıyla insandır” yazılı pankartın açıldığı açıklamada konuşan İHD Mersin Şube Eşbaşkanı Zeynep Benli, “Ülkelerin insan haklarını yok sayarak yürüttüğü politikalar sonucu, mülteciler yıllardır sınırlarda yaşamlarını kaybediyorlar. Ne yazık ki 2 Şubat 2022 tarihinde Edirne’nin İpsala ilçesi Paşaköyü Mandakoru mevkiinde, Yunanistan tarafından geri itilen 22 mülteciden 19’unun donarak hayatını kaybettiği tespit edilmiş ve diğerlerini arama çalışmaları devam etmektedir” dedi.
“Tüm devletlere sorumluluklarını hatırlatıyoruz ”
Bu olayın ülkelerin taraf oldukları uluslararası insan hakları sözleşmelerinden doğan sorumluluklarını ve mülteci haklarını hiçe sayarak uyguladıkları can alan mülteci politikalarına karşı ulusal veuluslararası insan hakları mekanizmalarının harekete geçirilmesini, 19 mültecinin ölümü ile sonuçlanan olay hakkında etkin soruşturma yürütülerek olayın aydınlatılmasını ve sorumlularının tespiti ile ulusal ve uluslararası hukukun işletilmesini zorunlu kıldığını belirten Benli, “Uluslararası sözleşmelere uygun hareket etmeyen Türkiye dahil tüm devletler, mülteci düşmanlığından beslenen politikacılar ve siyasi partiler bu kayıplardan aynı derecede sorumludur. Mültecilerin dünyanın her yerinde insanca yaşama haklarını olduğunu savunan hak savunucuları ve sivil toplum örgütleri olarak, bu insanlık suçuna ortak olmak istemeyen herkesi, Yunanistan başta olmak üzere tüm devletlere sorumluluklarını hatırlatıyoruz” ifadelerini kullandı.
Yunanistan’ın geri itme uygulamasının önlenmesi çağrısında bulunan Benli, “Sınırlardaki mülteci ölümleri durdurulsun, Edirne’de donarak ölen mülteciler için ceza adaleti sağlansın” dedi.