Vekil Turan, şarbon hastalığını meclis gündemine taşıdı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, birçok kentte yaşanan Şarbon hastalığını meclise taşıdı.

 

Vekil Turan, Tarım ve Orman Bakanı Sn. Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesi aşağıdadır;

Et ve Balık Kurumu’nun Brezilya’dan ithal ettiği etlerde şarbon basili saptandığı ve 4 bin hayvandan oluşan bir sürünün karantinaya alındığı ve 146 büyükbaş hayvanın telef olduğu yönünde 29.08.2018 tarihinde bakanlığınız tarafından açıklama yapılmıştır. Ancak şarbon Bacillus Anthracis isimli bakterinin sebep olduğu özellikle sığır, koyun, keçi ve deve gibi hayvanlarda görülen ve temas ile Deri Şarbon’u, tüketimle Bağırsak Şarbonu, soluma ile Akciğer Şarbonu gibi toplum sağlığını ciddi boyutlarda etkileyen bulaşıcı hastalıktır. Dolayısıyla toplumda korku ve endişeye sebebiyet veren şarbonlu et vakasının ilgili kurum ve kuruluşlarınca sıkı bir denetimle takip ve tetkik edilmesi elzemdir.

Bu bağlamda;

1. Şarbon ve benzeri 200’e yakın hastalık olmasına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığında bu hastalıkları inceleyecek yeterli veteriner hekim ve uzman personel mevcut mudur? Bu hayvanların ithalatı öncesinde sağlık kontrolleri yapılmış mıdır?
2. Şarbon Hastalığının neden olan Bacillus Anthracis bakterisi 55-60 derecede 10-15 dakikada imha edilebilirken sporları toprakta, merada ve sularda 50-60 yıl kalarak hastalığa yol açma tehlikesini sürdürmektedir. Bakanlığınız tarafından “146 hayvan” imha” edilirken bakterinin bu tehlikesi dikkate alındı mı?
3. Son yıllarda ithal edilen hayvan ve gıdaya yönelik toplum sağlığına olumsuz etki eden olaylar yaşanmıştır. Bakanlığınızın toplum sağlığını ciddi derecede dikkate alan denetim kriterleri ve prosedürler eksiksiz şekilde tam olarak uygulanmakta mıdır?
4. Uluslararası canlı hayvan sevkiyatlarında karantina koşulları, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün belirlediği kriterlere uygun ve etkin biçimde sağlanıyor mu?
5. Geçtiğimiz Kurban Bayramında halka satılan hayvanlardan kaç tanesi ithal edilen hayvandı? Bunlar arasında şarbon hastalığına yakalanmış hayvan var mıydı? Varsa bu hayvanların toplatılması söz konusu olmuş mudur?
6. Brezilyadan ithal edilen hayvanların et satışı hangi kurumlar üzerinde gerçekleşmektedir? Ve ithal edilen hayvanlardan ne kadar et satışı yapılmıştır? Bu konularla ilgili tüketici ve hayvanlara ilişik herhangi bir veriniz var mı?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir