Yazar Temel yeni kitabını anlattı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 
Yazar Celal Temel, “Kürtlerin statüsüz bırakılma evresi, 1. Dünya savaşı sonrasında Mondros ile başlayan ve Lozan ile biten son beş yıldır. Zaten Kürtler, 19.yy kadar belirli bir statüye sahipti; fakat, gördüm ki ne oluyorsa bu beş yılda oluyor” dedi.

Yazdığı birçok kitap ile Kürtlerin tarihine ışık tutan araştırmacı yazar Celal Temel, “1918-1923 Mondros’tan Lozan’a Kürtler, Kürtlerin Aldanma ve Aldatılma Yılları” adlı son kitabıyla Kürtler için bir tarih noktası olarak adlandırdığı dönemleri konu aldı. 1918-1923 arası yılları tüm sorunların başlangıcı olarak gördüğünü belirten Temel, “Kürt Sorunu”nun ortaya çıkışını da bu yıllara dayandırıyor.

Ortadoğu halklarından olan Kürtlerin sürekli olarak ulusal talepleri konusunda her dönem mücadele içerisinde olduğunu ifade eden Temel, ilk olarak Kürtlerin yakın dönem tarihi ile araştırmalarına başladığını daha sonrasında bu araştırmalarını genişleterek 1923 yılına kadar incelemelerini sürdürdüğünü söyleyen Temel,  bu tarihte ciddi gelişmelerin yaşadığına dikkat çekti. Temel, “Kürtlerin statüsüz bırakılma evresi, 1. Dünya savaşı sonrasında Mondros ile başlayan ve Lozan ile biten son beş yıldır. Zaten Kürtler, 19.yy kadar belirli bir statüye sahipti fakat, gördüm ki ne oluyorsa bu beş yılda oluyor” dedi.

“Kürt Sorunu” diye konuşulan konunun ilk o yıllarda ortaya çıktığını ve kitabında konu aldığı bu beş yıllık süreci, hem Kürt’ler hem de Türk’ler açısında çok önemli bir tarih olarak gördüğünü ifade eden Temel, kitabın hazırlanışında birçok kaynaktan yararlandığını altını çizdi.

Yazar Temel bu son kitabında, 1. Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı topraklarında kalan Kürtler, Türkler ve Ermeniler’in arasında yaşanan gelişmeleri de konu ediniyor. Kitapta ayrıca Osmanlı’nın Kürt ve Ermeni politikalarında nasıl bir siyaset ile karşı karşıya bırakıldığı da aktarılıyor.
CELAL TEMEL KİMDİR?
İlk ve orta öğretimini Batman, Diyarbakır ve İstanbul’da tamamladı. 1969 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi ve İstanbul Çapa Yüksek Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu. 1977 yılından 2009 yılına kadar Mersin’de özel bir dershanenin müdürlüğünü yaptı. 12 Eylül askeri darbe döneminde birçok kez tutuklanıp sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı. 2002 yılından itibaren yazım hayatına başladı. 1991-2009 yılları arasında Gençlik dergisi adlı bir derginin genel yayın yönetmenliğini yaptı ve çeşitli gazete, dergi ve internet sitelerinde yazıları yayımlandı.
Yayımlanan Kitapları:

İnsan İçin Eğitim (araştırma,2007), Batman Mersin’e Uzak Değil (anı-anlatı,2009), Bir Dava İki Sevda (Kürt sorunu konulu roman), 1984’ten Önceki 25 Yılda Türkiye’de Kürtlerin Silahsız Mücadelesi (araştırma,2015)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir