Emek Partisi Mersin İl Örgütü’nün düzenlemiş olduğu etkinlikte konuşan BES Mersin Şube Başkanı Yusuf Kaya, “Önümüzdeki yıl hem biz emekçiler açısından hem de sermayenin yönetmesi açısından çok zor bir yıl olacak. 210 milyar dolar iç ve dış borç var. 76 milyar dolar cari açık var. Bu yıl 300 milyar dolarlık bir yük daha bizi bekliyor” dedi.
Emek Partisi (EMEP) Mersin İl Örgütü, parti binasında bir araya gelerek kahvaltı etkinliği düzenledi. Kahvaltının ardından Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şube Başkanı Yusuf Kaya ‘Bütçe ve Emekçiler’ konulu bir sunum yaptı.
“BÜTÇE EŞİT DAĞILMIYOR”
Bütçelerin neden yapıldığı ve ne amaç taşıdığı hakkında bilgi sunan Kaya, “Bir ülkede yaşayan halkın bütün kesimlerinin hayatlarını idame ettirmeleri için toplanan gelirlerden oluşması ve halkın ihtiyaçlarına gitmesi gerekmektedir. Ancak sınıflı toplumlarda bu amaç değişkenliğe uğratılıyor. Biz çalışanların, üretenlerin ihtiyaçları hesaplanmaz, tam tersine sermayenin hesapları, yönetenlerin çıkarları göz önüne alınarak bütçe düzenlenir ve o şekilde de programlanır. Normalinde kişi başı milli gelir dediklerinde örneğin 9 bin dolar olarak değerlendirilmesi nasıl yapılıyor? Türkiye 80 milyonluk bir ülke… Belirlenen 762 milyarlık bütçe kişi sayısına bölündüğünde 8 bin, 10, bin, 20 bin dolar şeklinde hesaplanıyor. Ama bütçe toplumun her kesimine eşit bir şekilde dağılmıyor. Hem gelirler toplanırken eşit toplanmıyor hem de bütçe dağılırken eşit dağılmıyor” dedi.
“BÜTÇE DENETLENMİYOR, YOLSUZLUKLARIN ÖNÜ AÇILIYOR”
Bütçelerin normalde bütün ülkelerde şeffaf bir şekilde hazırlanması gerektiğini kaydeden Kaya, “Ama ne yazık ki artık mecliste bile bütçe tartışılmıyor. Ve bir hususa daha değinmek gerekirse kamu özel ortaklığı adıyla yapılan ihalelerde de normalinde Sayıştay denetimi gerekmekte iken, artık devlet kendi kurumlarının denetimine dahi müsaade etmiyor. Basit bir örnekle şöyle diyebiliriz, ‘Fakir Fukara Fonu’yla yoksullara kömür dağıtılıyor. Devlete maliyeti 100 TL olan kömür, 420 TL ile ‘Fakir Fukara Fonu’na mal ediliyor. Yani kömür alınan şirketlerdeki zenginliği düşünün, kaç katına kar elde ediliyor. Yani kısacası bütçe denetlenmiyor ve yapılabilecek yolsuzluklarında önü açılıyor” diye belirtti.
“CEBİMİZDEN ÇIKAN PARALARLA BİRİLERİ BÜYÜYOR”
Bütçede güvenlik için ayrılan 86 milyar TL’yle bu dönem olası bir savaşın da göze alındığının göstergesi olduğunu dile getiren Kaya, “Her düzen partisi bu ülkede olan pastayı paylaşma, bölüşme için yarışa giriyor. AKP iktidarı da bu 762 milyar TL’lik bütçeyi gençten, işçiden, emekçiden, sağlıktan, eğitimden yana kullanmıyor; tercihini sermayeden, bankalardan yana tutuyor. Türkiye’nin işverenlerinin bu ülkeden vergi kaçırmak için para yatırmaları sorgulanması yasaklanıyor. Şöyle bir düşündüğümüzde her sene bütçenin yarısı sermaye tarafından ülke dışına çıkarılıyor. Kısacası bütçe demek, bu ülkede yaşayan herkesin yaşamını ilgilendiriyor. Cebimizden çıkan paralarla birileri büyüyor. Sermayelere peşkeş çekiliyor” diye konuştu. Son olarak Kaya, “Önümüzdeki yıl hem biz emekçiler açısından hem de sermayenin yönetmesi açısından çok zor bir yıl olacak. 210 milyar dolar iç ve dış borç var. 76 milyar dolar cari açık var. Bu yıl 300 milyar dolarlık bir yük daha bizi bekliyor” ifadelerini kullandı.